nieuwe boeken poëzie

„Je draait gehakt, je maakt van vlees / en vet een soort van regenwormen.” De vierde bundel van Verstegen is een plastische ode aan zijn moeder, een boerenvrouw. Over haar erf in de natte sneeuw, over bevroren overalls, worsten maken, en groteletterboeken.

„Denkend aan Holland / zie ik asfaltrivieren / vlak langs de holle / stadrand gaan / files ondraaglijk / lompe flatgebouwen / als starre zerken / op een kerkhof staan.” Toegankelijke , uitdrukkelijk ’groene’ bundel: De Roode dicht ’voor de lucht’, en voor de bomen (’zoete troost voor ogen’). En tegen de file en de stad (’een monsterlijk wezen’).

Ode aan de Groningse dichter door onder meer Rutger Kopland, Hester Knibbe en T. van Deel.

In deze bundel vindt u ’geen geneuzel en gefrutsel’, aldus het achterplat. Tsja. Bedoelt de uitgever dat ’t Hart niet houdt van gelaagde poëzie? Een ietwat banale bundel, en dat ligt niet per se aan de onderwerpkeuze: voetbal, Frank Zappa.

Benn geldt als een van de belangrijkste Duitse dichters van de twintigste eeuw. De in 1948 uitgekomen bundel ’Statische gedichten’ is nu integraal vertaald. „Dag die de zomer besluit / voor het hart luidt de bel: / de vlammen zijn geuit, / de stromen het spel.” Tweetalig en met nawoord van de vertaler.

„De eeuw begint wanneer de snor bezwijkt” zo begint deze bizarre bundel waarin Bindervoet (vooral bekend als vertaler) in honderd sonnetten één eeuw omvat. Daarin figureren tanks, de Jerry Roll Blues, Bobby Fischer, maar ook persoonlijke herinneringen (’Het huis omarmde mij terwijl ik sliep.’)

In deze stoere band zijn alle Vaandrager-bundels opgenomen, maar ook verspreid gepubliceerde gedichten. Het gedicht ’Tegel’: „God sgiep / land / water / en lug / maar Zijn mees kreatieve wens / was tog / Rotterdamse mens.”

Het debuut van een dichter die zijn sporen als componist en pianist al heeft verdiend. De muziek vind je terug in zinnen als ’Zie vrijheid als een grote opera’. Interessant is ook de typografie. Soms lopen de regels vol, soms, in het deel ’steden tot de toekomst’, vormen de woorden een soort gebouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden