nieuwe boeken poëzie

Zo klinkt in het Fries ’Het laatste koren ligt op 't land te sterven’: ’It lêste nôt leit op it lân te stjerren’. In deze forse, tweetalige keuze uit de Friese poëzie staan naast de bekende namen, zoals Albertina Soepboer (en de latere politicus Troelstra!) ook dichters als Douwe Hermans Kiestra en Sjoerd Spanninga.

„Die begon met één koe / die bij het werk op de boerderij / zo tegen oma kon schelden / dat ze in haar broek piste.” Zo begint één van de gedichten, ’Pake’, van Tsead Bruinja, één van de beste en bekendste hedendaagse Friese dichters. Zijn ouders, grootouders en geliefden spelen in deze tweetalige verzameling van zijn Friese poëzie een grote rol.

Niet in Friese, maar in Drentse bodem wortelt deze dichter, zoals in ’Westerbork’ („Hier staan / de doodstrompet / het judasoor / de inktzwam / en de vaalhoed.”) Maar niet alleen: deze uitzoomende bundel begint met het deel ’Nijlande’ en eindigt met een deel ’Heelal’.

Het talent van dichter Aart Kok (1921) – Bergman is een pseudoniem – werd erkend door Gerrit Komrij en C.Buddingh, maar een grote naam kreeg hij niet. Deze bundel biedt een keuze van de dichter zelf. „De uilen zwijgen in de stenen / de uilen zwijgen als het graf / zij zitten op hun kromme tenen / en scheiden geen gevoelens af.”

„(..)waar zij de traditie gebruikt als een instrument om te ontregelen, maakt zij spannende poëzie”, schreef Ilja Leonard Pfeiffer over deze dichteres. In haar tweede bundel veel sfeertekeningen van modern Nederland, de Afsluitdijk, Hoofddorpplein, de Albert Cuyp, Rotterdam: „de ritmische pols van moderne cafés / olietankers, de verlaten Euromast / in een glimmend zondagochtendlicht.”

Het sms-gedicht bevat, inclusief spaties 160 tekens: dat valt nog te sms-en. Sofie Carruti, die zelf al eens zo'n bundel uitbracht, nodigde nu andere dichters uit zich tot 160 tekens te beperken. Onder wie

Micha Hamel, Ingmar Heytze en Ilja Leonard Pfeiffer.

Eerder publiceerde Van Zadelhoff twee interessante romans, nu debuteert hij als dichter. Glas, spiegels, architectuur - motieven die vaker bij deze schrijver opduiken -, geven ook deze bundel bij alle thematische diversiteit iets helders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden