NIEUWE BOEKEN OVER DIEREN

Volgens de uitgever een ingrijpende, geactualiseerde bewerking van een gelijknamig boek uit 1980. Een ode aan de huismus van biologe, vertaalster en publiciste. „Een dorp zonder mussen is als een huis zonder kinderen.” Alles over de mus: ontstaan en verspreiding, het sociale leven van het vogeltje, doodsoorzaken en levensverwachting, de huismus als huisdier en als voedsel (!), en antwoord op de vraag waarom het tegenwoordig met de mens niet meer zo botert.

De Britse journalist Mee (die onder andere voor het dagblad The Guardian heeft gewerkt) vertelt hoe hij en zijn familie een vervallen dierentuin in het zuidwesten van Engeland kochten, compleet met tijgers, leeuwen, beren en wolven. Een prachtig verhaal vol met (soms verbijsterende) anekdotes, dat halverwege een dramatische wending krijgt als bij echtgenote Katherine de hersentumor teruggekomen blijkt te zijn. De familie heeft haar ervaringen ook verwerkt in een populaire BBC-serie.

Dit boek gaat minder over dieren, dan over wat ons van het dier onderscheidt. Ons vermogen tot communiceren, nu al enorm opgerekt door de komst van het internet, kan zich volgens Brandt Corstius nog veel verder ontwikkelen. „Onze hersenen moeten op elk moment elke informatie die ze nodig hebben rechtstreeks kunnen bekijken.” Daarbij laat de auteur zich inspireren door Darwin, maar ook door mierendeskundige Edward Wilson, die mensen beschouwt als ’instinctieve machientjes’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden