NIEUWE BOEKEN NON FICTIE

Kasper Jansen: Tussen aarde en hemel -over geloof en ongeloof in muziek. Prometheus, Amsterdam. ISBN 9044606026; 127 blz. euro9,95

Aloys Winterling: Caligula. Vert. Jacqueline Godfried. Mets & Schilt, Amsterdam. ISBN 9053304290; 234 blz. euro22,50

De Romeinse keizer Caligula (van 37 tot 41 na Chr.) staat model voor 'de waanzin aan de macht'. Zijn moordzucht en beweerde incestueuze perversiteit kenden geen grenzen, beweerden Romeinse biografen. Maar die biografen kwamen uit het kamp van de aristocratische tegenstanders. Was Caligula écht een onmens, een beest, vraagt Aloys Winterling. Geestig, precies, helder, en -zo te zien- goed vertaald.

Anna Ziverte: Valse belofte -een persoonlijk verhaal over vrouwenhandel. Pimento, Amsterdam. ISBN 9049999972; 190 blz. euro16,90

Letse vrouw laat kind bij ouders en gaat in Nederland 'om als au pair wat geld te verdienen'. Belandt in prostitutie, wordt gekocht door een crimineel die oprecht van haar houdt maar zelfmoord pleegt, wordt gearresteerd en geprest tegen de mensenhandelaars te getuigen, zonder paspoort, zonder verblijfstitel, zonder bescherming of hulp. Haar boek.

Roelf Haan: Economie van de eerbied - kanttekeningen bij het bijbelse spreken over geld en goed. Meinema, Zoetermeer. ISBN 9021140691; 191 blz. euro14,50

Econoom met veel nationale en internationale bestuurservaring, tegenwoordig voorzitter van Solidaridad, brengt de bijbel en het economisch handelen met elkaar in verband. Een pleidooi voor non-conformisme.

Jan Vorstenbosch: Zorg -Een filosofische analyse. Nieuwezijds, Amsterdam. ISBN 9057121859; 252 blz. euro22,95

Zorgen we wel goed voor onze bejaarden? En voor onze kinderen? Zijn we niet te egoïstische en onverschillig geworden? Vorstenbos, werkzaam aan de Universiteit van Utrecht, plaatst onze dagelijkse vragen over zulke kwesties in een breder filosofisch kader. Hoe is er over zorg gedacht in de loop der tijden? Wat is bijvoorbeeld de verhoding tussen zorg en politiek? Hoe moeten we denken over de zorg voor dieren? Concrete adviezen biedt Vorstenbos niet: daarvoor is het onderwerp te complex, vindt hij.

Kees Schuyt: De stuifzandsamenleving. Volkskrant/Meulenhoff, Amsterdam. ISBN 9029076623; 189 blz. euro10

Een selectie uit de columns van socioloog Schuyt, die de afgelopen acht jaar verschenen zijn in de Volkskrant. Schuyt regaeert op het nieuws van de afgelopen jaren -van de dood van Diana en de brand in Volendam tot Andries Knevels gesprek met Abdul van der Ven. Maar maakt zich -overigens op zeer beheerste toon- vooral zorgen maakt om het gebrek aan sociale cohesie in onze samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden