nieuwe boeken non-fictie

Camiel de Vries & Hanna de Heus: Het Anti-kindboek. Aspekt, Soesterber. ISBN 9789059115552; 228 blz. euro 14,95

Wie zwanger is, krijgt felicitaties. Wie zegt geen kinderen te willen, ontmoet ongeloof en vijandigheid, stellen de auteurs, beiden kinderloos. In een kleine tachtig soms hilarische columns behandelen ze de nadelen van kinderen: ze kosten handenvol geld, zijn lastig en gemeen, en ze kunnen je relatie in gevaar brengen. En de zwangerschap dan? „Het lijkt me vreselijk, zo'n misselijkmakende dikmaker in je buik.”

Yvonne Keuls: Lieve koningin, Open brieven aan Beatrix. Ambo/Anthos, Amsterdam. ISBN 9789041412508; 112 blz. euro 7,50

Bundel van columns die ’een van Nederlands meest geliefde schrijfsters’ (aldus de uitgever) in de Haagsche Courant schreef, plus niet eerder gepubliceerde brieven van Keuls aan de majesteit die eind deze maand zeventig jaar wordt - de schrijfster zelf is de 75 al gepasseerd. „Lieve koningin (...), Mede namens mijn kleinkinderen wil ik u van harte feliciteren met het bereiken van dit kroonjaar. Het zal me een drukte geven.”

V.S. Naipaul: Schrijversmensen. (A Writer;s people) Uit het Engels vertaald door Auke Leistra. Atlas, Amsterdam. ISBN 9789045004204; 206 blz. euro 19,90

Een mooie mengeling van memoires, overdenkingen en jeugdherinneringen, Naipaul vertelt over zijn jeugd op Trinidad, zijn verhuizing van het platteland naar de hoofdstad Port of Spain, zijn ontmoeting (toen Naipaul in Londen woonde) met Anthony Powell met wie hij veertig jaar bevriend zou blijven, en gaat zijn eigen familiegeschiedenis na (zijn ouders kwamen uit India) waarin de nodige lacunes blijken te zitten. Naipaul (die in 2001 de Nobelprijs voor literatuur kreeg) beschrijft ook wat die verschillende verblijfplaatsen voor invloed hebben op het werk van een auteur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden