nieuwe boeken non-fictie

Het EK-voetbal begint over een maand; de boeken met vooruit- en terugblikken beginnen binnen te stromen. Auke Kok schreef een reconstructie van het EK van 1988, de enige keer dat Oranje een belangrijk toernooi wist te winnen. Zes meeslepende pagina's wijdt hij aan dat tweede en beslissende doelpunt tegen West-Duitsland, van de voet van Van Basten: de wraak van de verloren finale van 1974, waarover Kok ook een prachtig boek heeft geschreven: ’Wij waren de besten’.

Oók een reconstructie, maar van een gebeurtenis dichterbij, in tijd en ruimte: het avontuur van de Britse investeerder Apax bij PCM, uitgever van onder andere deze krant. Door de financiële injectie zou PCM haar basis kunnen verbreden en naar de beurs kunnen gaan, was de opzet, maar dat mislukte gigantisch. Na drie jaar vertrok Apax weer, 140 miljoen euro rijker. PCM bleef achter met een diepe schuld. Volgens de auteurs was het een veredelde vorm van het beruchte balletje-balletje waarmee Joegoslaven in de jaren tachtig Amsterdam onveilig maakten.

Joris Luyendijk was jarenlang correspondent in het Midden-Oosten, voor omroep en krant. Hij schreef het geruchtmakende boek ’Het zijn net mensen’ waarin hij zich sceptisch uitliet over de mogelijkheden die journalisten in een dictatuur hebben. In dit boek, geredigeerd door twee buitenlandredacteuren van de NOS, geven achttien (bekende) journalisten hun visie op de verslaggeving vanuit het buitenland.

De schrijfster was leerkracht ’zedenleer’ in Antwerpen, kwam in contact met ’de duiveltjes’ van Borgerhout – of ’Borgerokko’ zoals deze wijk in de volksmond wordt genoemd – en bekeerde zich tot de islam. Eva Vergaelen woont afwisselend in Vlaanderen en Cairo (waar ze werkt voort Vlaamse media) en beschrijft in dit boek haar ervaringen als moslima in deze twee sterk uiteenlopende werelden.

Brieven van befaamd oorlogscorrespondente die veel conflicten uit de twintigste eeuw heeft verslagen, waaronder de Spaanse burgeroorlog. Vlak voor het begin daarvan ontmoette ze Ernest Hemingway met wie ze trouwde. Martha leidde een onstuimig leven, had vele affaires, reisde de hele wereld over en correspondeerde met de groten der aarde (Leonard Bernstein, Eleanor Roosevelt en H.G. Wells). Deze pil is een selectie van haar vele brieven, inclusief (beknopte) toelichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden