NIEUWE BOEKEN NON-FICTIE

David Wallechinsky en Amy Wallace: Lijstenboek - het onmisbare handboek van merkwaardige informatie. Vert. en bew. door Erik Bindervoet, Robbert-Jan Henkes en Michèle Bernard, met bijdragen van Pieter Steinz, Bert Natter en Theo Haijes. Thomas Rap, Amsterdam. ISBN 9060055438; 382 blz. 19,90 euro '11 gebeurtenissen die plaatshadden onder invloed' (van de moord op Willem van Oranje tot de olieramp met de Exxon Valdez), '19 ontdekkers van Amerika vóór Columbus' (bijvoorbeeld Hsi en Ho en een hele reeks Noren, Ijslanders en Welshmen) en '11 ezelsbruggetjes om het getal pi te onthouden' (die ezelsbruggetjes begrijpt uw redactrice niet, te stom), '9 mensen die zich doodlachten' (van de Griekse waarzeggen Kalchas tot de Deense arts Ole Bentzen) en nog veel meer heerlijkheden, met heel veel toegiften, extraatjes, zijpaden en uitleg. Een parel onder de lijstenboeken.

Asha Miró: De twee gezichten van de maan. Vert. Corina Blank. Sirene, Amsterdam. ISBN 9058313352; 288 blz. 16,95 euro De schrijfster werd op zevenjarige leeftijd uit een weeshuis in Bombay naar Spanje gebracht om daar door een allerliefst Spaans echtpaar te worden geadopteerd. In het boek keert ze terug naar India en gaat op zoek naar roots en familie. Vindt beide. Met foto's.

Wilhelm Schmid: Handboek voor de levenskunst. Vert. Willem Visser. Ambo, Amsterdam. ISBN 9026318790;

394 blz. 22,95 euro Schreef eerder het succesvolle 'Filosofie van de levenskunst'. Borduurt daar nu op voort. Gaat te rade bij de usual suspects Seneca en Montaigne, maar ook Nietzsche, op zoek naar antwoord op de vraag 'Wat is er nodig om bevriend te raken met jezelf?'

Ayaan Hirsi Ali: Submission. De tekst, de reacties en de achtergron-den. Met een nawoord van Betsy Udink. Augustus, Contact. ISBN 9045703238;

63 blz. 5 euro Betsy Udink, woonachtig in Pakistan, sluit dit boekje af met de woorden: ,,Ayaan moet méér provoceren dan ze heeft gedaan, veel meer herrie schoppen over vrouwenmishandeling en vrouwenmoorden in de islamitische wereld. De hervorming van de islam moet, hoe dan ook, komen van moslima's in het Westen. Verbetering is vanuit het Oosten niet te verwachten.”

Geert van Eekert e.a.: Filosofie als levenskunst. Damon, Budel.

ISBN 9055735639; 187 blz. 16,90 euro Tien lezingen voor de Vlaams-Nederlandse filosofiedag. O.a. Joep Dohmen en ook Ger Groot, die het gehoor vraagt 'Moet filosofie dan altijd impopulair zijn om zonder bijgedachten en frank en vrijuit haar lessen te geven?” Het antwoord is 'allerminst'!

Hugo Landheer: Kerkbouw op krediet - de financiering van de kerkbouw in het aartspriesterschap Holland en Zeeland en de bisdommen Haarlem en Rotterdam gedurende de periode 1795-1965. Aksant, Amsterdam. ISBN 9052601550; 774 blz. 39,90 euro

In 170 jaar werden er maar liefst 500 nieuwe katholieke kerken gebouwd! Dit dikke boek legt uit hoe die werden betaald: katholieke banken schoten op commerciële voorwaarden voor, de gelo-vigen betaalden af. Een productief maar conjunctuurgevoelig systeem.

Carolien Bouw & Lia Karsten: Stadskinderen - verschillende generaties over de dagelijkse strijd om ruimte. Aksant, Amsterdam. ISBN 9052601682; 210 blz. 15 euro

Een sociologisch onderzoek naar de manier waarop kinderen in de stad opgroeien, waarbij de jeugdervaringen van hun ouders worden vergeleken met die van kinderen van nu. Het wordt steeds moeilijker voor stadskinderen om buitenshuis te spelen, zoveel is zeker, en ze kunnen een steuntje in de rug wel gebruiken. Maar kinderen verzinnen er altijd wel wat op en maken de stad daardoor wel menselijker. Fijn veel foto's.

Geert Lernout: Een beknopte geschiedenis van het boek. Meulenhoff /Manteau, Amsterdam.

ISBN 9059900049; 352 blz. 18,95 euro

Een uitstekend geschreven en intelligent gedacht boek over de geschiedenis van schrijven en lezen sinds de dageraad van de mensheid, van de mensachtigen in het Afrika van anderhalf miljoen jaar geleden tot voorbij het world wide web. Sinds we kunnen schrijven en lezen zijn we nooit meer alleen, en al helemaal niet als we met een boekje in een hoekje zitten.

Wessel Stoker: Is geloven redelijk? Meinema, Zoetermeer. ISBN 9021139936; 264 blz. 27,50 euro

Deze VU-godsdienstfilosoof bevraagt de lezer graag in zijn titels, want hij schreef eerder: 'Is vragen naar zin vragen naar God?' Geloven heeft een reden, betoogt hij hier. En die reden is gelegen in wat mensen beleven door te geloven, in wat de geloofservaring met mensen doet. Er zijn geen redenen om te geloven buiten het geloof om. Maar dat maakt geloof nog niet irrationeel.

Div. auteurs: Willibrord en Bonifatius - waren ze ooit in Nederland? Met kaarten en illustraties. Papieren Tijger, Breda. ISBN 906728176x; 135 blz. 25 euro

Wáár deden de apostelen van Nederland, Willibrord en zijn assistent Bonifatius, eigenlijk wát? Waar wás dat Dockynchirica waar Bonifatius vermoord zou zijn? Hoezo bij Dokkum? Een uit-voerige, uiterst kritische duik in de Nederlandse vroege Middeleeuwen, met veel voetnoten verzwaard en met veel cartografie verlucht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden