Nieuwe boeken Non-fictie

De Amerikanen wilden met de inval in Irak ook bijdragen aan de democratisering in het Midden-Oosten, een doelstelling die de neoconservatieven graag aanhangen. Maar de operatie is op een mislukking uitgedraaid, zo is deze week door een studiegroep van Democraten en Republikeinen toegegeven. De Amsterdamse historicus André Gerrits betoogt in dit boek dat de zogeheten internationale democratiebevordering (niet alleen in Irak, maar ook op andere plekken in de wereld) toch zinvol kan zijn, als tenminste aan een paar voorwaarden wordt voldaan.

De historicus Max Arthur dook met een team onderzoekers het Imperial War Museum in Londen in en luisterde er honderden uren naar interviews met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog: soldaten, matrozen, piloten en burgers van verschillende nationaliteiten. Vele gearchiveerde geluidsbanden waren nog nooit eerder beluisterd. Het resultaat is volgens de uitgever ’de eerste complete orale geschiedenis’ van deze oorlog.

Lucy de La Tour du Pin was hofdame in het paleis van Versailles ten tijde van de Franse Revolutie van 1789. Van nabij beleefde ze de bestorming van de Bastille, de executies via de guillotine, de bezetting van Versailles en de vlucht van de onhandige koning Lodewijk XVI. Na diens dood in 1793 moest Lucy met man en twee jonge kinderen onderduiken, uiteindelijk vluchtte ze naar Amerika. De cultureel antropoloog Caroline Hanken dramatiseerde dit waargebeurde verhaal.

Dit boek speelt zich ook af aan het Franse hof, maar dan ruim een eeuw eerder. Hoofdpersoon is Henriëtte Anne Stuart, dochter van de onthoofde Engelse koning Karel I. Zij wordt uitgehuwelijkt aan de broer van Lodewijk XIV, de Franse zonnekoning. Henriëtte Anne voelt zich aan dit hof als een vis in het water. Ze werkt mee aan een verdrag tussen Engeland en Frankrijk (voorbode van de aanval op de Republiek der Nederlanden) en sterft plotseling, 26 jaar jong. Mogelijk is ze vergiftigd.

Dichter Erik Menkveld richt zich vrijmoedig tot zijn idolen (’Geachte Ezechiël’, ’Beste John’) en vraagt zich af wat het toch is dat hem zo treft in hun werk of persoon. Tastend gedacht – de vragen kunnen immers niet beantwoord worden – maar trefzeker en stijlvol geschreven, zoals dat hoort in een essay.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden