nieuwe boeken non fictie

Begin dit jaar verscheen een boek van Auke Kok over de geschiedenis van de piraat Radio Veronica, dit boek pakt de draad op bij 31 augustus 1974, toen het station de lucht uit moest. Enkele jaren later trad Veronica toe tot het roemruchte omroepbestel en blies dat in feite op. Met veel anekdotes, vooral over het drankgebruik van de vier jaar geleden overleden directeur Rob Out. Boek is fors aan de prijs, maar het ziet er ook prachtig uit.

Vorig jaar zomer moest burgemeester Alex Bolhuis van de Overijsselse gemeente Raalte het veld ruimen. Op een weblog had hij onder valse naam collega-politici beschimpt en zich laatdunkend uitgelaten over het gemeentelijk beleid. Een heerlijke dorpsrel, sappig opgetekend door journalist Warbroek van de regionale krant De Stentor. Wat blijkt? Als wethouder van Apeldoorn had de CDA’er Bolhuis al een scheve schaats gereden.

In het debat over integratie wordt te hooi en te gras naar de Verlichting verwezen, waar wij Nederlanders wél, maar moslims níet doorheen gegaan zijn, met alle gevolgen van dien. Maar de uitlatingen en opinies in deze discussie getuigen niet altijd van een goed begrip van de relatie tussen religie en Verlichting, stellen de samenstellers omfloerst. Met andere woorden: we weten soms niet waarover we praten. Deze gedegen bundel beoogt helderheid te verschaffen.

Als Erwin Kroll een depressie aankondigt, heb je toch de stille hoop dat het een leuke depressie wordt. Ook in dit boek laat onze vrolijkste weerman zich van de optimistische kant zien. De klimaatsverandering is heel erg: „Het is ook hoog tijd om iets te doen”, maar dat moet niet gebeuren onder de dreiging van overstromingen, uitdroging, smeltende ijskappen en mislukte oogsten. Veel eerder ’uit bewondering voor en behoud van al het schoons dat de aarde ons biedt’.

Over klimaatsverandering gesproken: zou het helpen als de mensheid, door welke oorzaak dan ook. van de aardbodem weggevaagd zou worden, of verplaatst naar een andere planeet? Is de aarde dan makkelijker te redden, of zouden de nadelen groter zijn dan de voordelen? De Amerikaanse journalist Alan Weisman, bovendien docent aan de universiteit van Arizona, gaat in dit intrigerende boek ook een minder vergaand scenario na: wat gebeurt er als de hele wereld de één-kind-politiek van China overneemt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden