nieuwe boeken non-fictie

Boeken over dit onderwerp zijn niet aan te slepen. Deze Engelse academicus probeert de vraag zo luchtig en lucide mogelijk te beantwoorden. Dat lukt hem goed, verwijzend naar filosofen en kunstenaars (Shakespeare, Arthur Miller) maakt hij duidelijk dat het antwoord misschien juist ligt in bezigheden die geen duidelijk ’nut’ hebben.

We leven in een cultuur die alle problemen wil oplossen. Maar ons pragmatisme helpt ons niet in alle gevallen verder, betoogt deze Vlaamse filosoof in reactie op utilitaristen als John Stuart Mill en filosofen als Rorty en Dewey.

Ben je nog dezelfde met het hart van een ander, of met een gebotoxt gezicht? Dat zullen velen zich afvragen. Maar is ons lichaam niet sowieso al iets vreemds, dat we met enige moeite bij onze identiteit betrekken? Die intrigerende en actuele vraag toetst de jonge filosofe – en ooit fysiotherapeute – Slatman aan denkers als Descartes, Husserl en Freud en vooral aan Merleau-Ponty, haar voornaamste inspiratiebron.

Deze bundel bevat o.a. een interview met deze befaamde Amerikaanse filosoof en politicoloog over de (on)rechtvaardigheid van oorlogen. Walzer ontving begin deze maand in Amsterdam de Spinozalens, een onderscheiding voor denkers over ethiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden