Nieuwe boeken non-fictie

Richard Wagner: Geschriften over kunst, politiek en religie. Vertaling Philip Westbroek. IJzer, Utrecht; 398 blz. euro24,50

Richard Wagner doet in zijn geschriften verslag van zijn zoektocht op het terrein van muziek, theater, filosofie, politiek en religie. Deze bundel bevat ook het beruchtste stuk van de Duitse componist: 'Het Jodendom en de muziek', dat voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt. In een apart hoofdstukje legt vertaler Philip Westbroek uit waarom hij 'het boek heeft ontsierd' met een rabiaat antisemitisch stuk, misschien wel de bekendste Duitse antisemitische tekst na 'Mein Kampf'. Westbroek vindt dat hij de lezer die dat wil, de gelegenheid moet bieden "een poging te ondernemen het antisemitisme van de Duitse componist ook in zijn tijd te begrijpen". Zonder op welke wijze dan ook de opvattingen van Wagner te willen vergoelijken.

Anne Frank: Verzameld werk. Prometheus, Amsterdam; 712 blz. euro 55

"Zal ik ooit nog eens journaliste worden en schrijfster? O ik hoop het zo, want in schrijven kan ik alles vastleggen, m'n gedachten, m'n idealen en m'n fantasieën", schreef Anne Frank op 5 april 1944. Alles wat zij heeft geschreven, is voor het eerst in één band bijeengebracht: haar dagboeken (in verschillende versies), verhaaltjes, aanzet tot een roman, gedichtjes en brieven.

Het boek geeft een idee van hoe zij zich ontwikkelde als schrijfster in de dop.

Robin Lutz: Marten Toonder, eerste en laatste gesprekken. Een heer vertelt 1993-2005. Luitingh-Sijthoff, Amsterdam; 316 blz. (plus dvd) euro 24,95

Cineast Robin Lutz maakte in 1994 een documentaire over Toonder, 'Een heer vertelt'. Het contact leidde tot een vertrouwensrelatie. Tussen 1993 en 2005, vijf dagen voor de dood van Toonder, hadden zij dertig lange gesprekken over aardse zaken en wat zich tussen hemel en aarde bevindt.

Susannah Cahalan: Brein in brand. Maven, Amsterdam; 328 blz. euro 19

Susannah Cahalan vertelt van haar 'maand van waanzin'. Op een dag wordt ze wakker in het ziekenhuis, vastgebonden aan haar bed. Ze is gek geworden.

Tot kort daarvoor was de succesvolle journaliste bij The New York Post nog kerngezond. Ze dreigt langzaam te sterven, tot een neuroloog ontdekt dat ze aan een zeldzame auto-immuunziekte leidt. Opgedragen aan mensen zonder diagnose.

Anne Doedens en Jan Houter: 1666. De ramp van Vlieland en Terschelling. Van Wijnen, Franeker; 384 blz. euro 45

We weten nog van de befaamde tocht van Michiel de Ruyter naar het Britse Chatham, in 1667. Maar de aanleiding is goeddeels vergeten: in 1666 vernietigden de Britten bij Vlieland en Terschelling ruim 150 schepen van de Nederlandse handelsvloot. Een grote ramp voor de Republiek, maar heel Engeland juichte. Tot De Ruyter zijn even vermetele als gewaagde actie ondernam, met zijn vloot de Theems op voer, de grootste Britse marinebasis teisterde en het vlaggenschip HMS Royal Charles kaapte.

Eveline van de Putte: Stormachtig stil, levensverhalen van roze ouderen. Xanten, Utrecht; 184 blz. euro 21,95

In dit boek van schrijfster en fotografe Eveline van der Putten vertellen 27 oudere homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, transgenders en biseksuelen openhartig over hun (liefdes-) leven, hun stilzwijgen en hun nog altijd levende angst om niet geaccepteerd te worden.

Ze vormen een groeiende groep binnen instellingen voor zorg en welzijn.

Doordat de geïnterviewden een heel verschillende culturele en religieuze achtergrond hebben, kan bijna iedereen zich wel in een verhaal herkennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden