nieuwe boeken non-fictie

Kristien Hemmerechts: De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze. Atlas, Amsterdam. ISBN 9045015528; 207 blz. euro 24,90 De ik-figuur is schrijfster en vraagt zich af of ze de privacy van haar familie moet respecteren of de ' verschrikkelijke waarheid' (een goed bewaakt familiegeheim) openbaar moet maken. Een gewichtig thema, waarbij ook Coetzee's Elisabeth Costello nog even genoemd wordt, maar Hemmerechts behandelt het licht en losjes.

Het teken van de ram - Bijdragen tot de Claus-studie - 4. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9023412885; 318 blz. euro 25 Beschouwingen, een biografische kroniek en ongepubliceerd werk (en illustraties) moeten het beeld van Claus' werk van 1965-1975 - van ' De Metsiers' tot ' Onvoltooid veleden' - aanvullen. Bijdragen leverden onder meer Freddy de Vree.

Joseph Boyden: Driedaagse reis. Vert. José Rijnaarts. Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9023417119; 452 blz. euro 19,90 Twee Indiaanse jongens uit Amerika belanden in 1917 in de Europese loopgraven van Wereldoorlog I. Eén houdt zich in de verschrikking staande, de ander verliest zich in wreedheid en waanzin. Bloedstollend, maar kaal en onsentimenteel opgeschreven, en dat is bedoeld als compliment.

V. S. Naipaul: Een kiem van betovering. Vert. Servaas Goddijn. Atlas, Amsterdam. ISBN 904501100x; 254 blz. euro 19,90 De vertaling van ' Magic Seeds' (het vervolg op ' Een half leven'), in het najaar van 2004 in het Engels verschenen. In ' Een kiem van betovering' belandt de willoze Willie Chandran door toedoen van zijn zuster in een Indiase guerrillabeweging-zonder-toekomst, komt vervolgens in de gevangenis, wordt daar door dezelfde zuster weer uitgehaald en zoekt vervolgens zijn weg in een Engeland dat niet lijkt op wat hij ooit heeft achtergelaten.

J. M. G. Le Clézio: De Afrikaan. Vert. Maria Noordman. De Geus, Breda. ISBN 9044506110; 95 blz. euro 14,95 Frans kind wordt uit een warm moederlijk nest in Nice overgeplant naar de artsenhut van zijn vader in de binnenlanden van Nigeria. Zijn vader eist strikte discipline, de natuur om hem heen biedt onmetelijke vrijheid. De lichamelijkheid van het Afrikaanse leven en de gesloten stroefheid van zijn vader moeten met elkaar in het reine gebracht. Fijn klein boek over vaders en moeders, over natuur en cultuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden