Nieuwe boeken: non-fictie

Nichols Farrell: Mussolini, een nieuwe visie. Vert. Herro Brinks. Ten Have, Baarn. ISBN 9025954383; 586 blz. euro44,50

Erhan Tuskan en Jaap Vogel: Lied uit den vreemde - brieven en foto's van Turkse migranten 1964-1975. Aksant, Amsterdam. ISBN 9052601402; 230 blz. euro20

Veertig jaar geleden sloten Nederland en Turkije een wervingsverdrag dat een stroom 'gastarbeiders' uit Turkije naar Nederland op gang bracht. Ruim tien jaar later, in 1975, stopte de werving, onder invloed van de oliecrisis, Toen kwam de gezinshereniging goed op gang. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG in Amsterdam) maakte een rijk met foto's en documenten opgeluisterd boek over de eerste tien jaren van de Turkse immigratie, die van de eenzame jongemannen met snor, opgestapeld in pensions. Veel leerzame brieven naar Ankara van 'gastarbeiders' zoekende bedrijven: 'Twee weken geleden hebben we weer 40 nieuwe Turken aangevraagd'', schrijft Jonker Fris. Zo is het begonnen.

Paul Betgem: Tussen Freud en Prozac. L.J. Veen, Amsterdam. ISBN 9020408453; 159 blz. euro14,50

,,Diepzinnigheid, die zich meer met teekenen dan met beelden bezighoudt, treft men gewoonlijk dáár aan, waar het voorhoofd niet loodrecht is, en waar de oogen tamelijk diep liggen en klein zijn'', schreef een zekere dokter Bruno in de jaren dertig van de vorige eeuw met grote stelligheid. En zo is er in het Nederlands taalgebied meer amusants en interessants geschreven op psychologische en quasi-psychologische gebied. Korte stukken over missers, maar ook over psychologische inzichten die zijn blijven staan als een huis.

Gabriël van den Brink: Tekst, traditie of terreur? Naar een moderne visie op de islam in Nederland. ISBN 9057141450; 69 blz. prijs onbekend

Cultuurfilosoof Van den Brink schreef dit boekje een week na de moord op Theo van Gogh, uit onvrede over de teneur van het 'islam-debat' in Nederland. In plaats van dé islam en alle moslims van alles te verwijten, probeert hij de schetsen welke rol overheden, maatschappelijke organisaties en islamitische Nederlanders zelf kunnen spelen bij de ontwikkeling van een eigentijdse islam in Nederland.

Stratis Doukas: Verhaal van een gevangene. Vert. Marianne Moussault. Totemboek, Amstelveen. ISBN 9077557075; 76 blz. euro13

Volgens de uitgever wordt dit boekje op middelbare scholen in Griekenland al jaren veel gelezen. De schrijver Doukas tekende in 1929 het verhaal op van een mede-Griek die opgegroeid was in het Osmaanse rijk en in 1922 door het Turkse leger gevangen werd genomen. Het was het jaar van de etnische zuivering door Kemal Ataturk. De jonge Nikolas ontsnapt en trekt door het nieuwe, 'etnisch-zuivere' Turkije naar de kust om van daar naar Griekenland te vluchten.

Karel Glastra van Loon en Kees Slager: Hoe dan, Jan? L.J.Veen, Amsterdam. ISBN 9020405322; 159 blz. euro12

Twee SP-adepten proberen Hans Marijnissen, leider van de Socialistische Partij, kritisch te interviewen. De meest prangende vraag: hoe kan je als linkse rakker in deze tijd in hemelsnaam optimist blijven?

Gabriela en Reint Gaastra-Levin: Over de Goddelijkheid van de mens, deel II - openbaringen van Maria, Jezus en Maria Magdalena. Uitgeverij 'Follow your heart', Apeldoorn. ISBN 9080747823; 224 blz. euro24,50

Dit echtpaar krijgt regelmatig 'boodschappen' door uit 'hoger sferen' (de woordkeuze komt van de Gaastra's zelf). Openbaringen, regelrecht van Maria, Jezus en Maria Magdalena afkomstig. Jezus en Maria Magdalena leggen bijvoorbeeld uit hoe zij hun kinderen hebben opgevoed, ze geven uitleg over kerkelijke rituelen, over de islam, over seksualiteit en celibatair leven, over abortus en orgaandonaties en nog veel meer.

Esther Kopmels: Christus en cultuur - beelden van Christus in de moderne theologie. ISBN 905573554x; 138 blz. euro14,90

Vrijzinnigheid en orthodoxie hebben altijd hevig met elkaar gestreden over de vraag wat het meest 'ware' beeld van Jezus Christus is. Jezus neemt nu eenmaal de meest centrale plaats in het christelijke denken in. Hier een groot aantal moderne theologen over Jezus aan het woord (o.a. J.H. Scholten, G.J. Heering, K.H. Roessingh, H.M. Kuitert en G.D.J. Dingeman).

Shimon Tzabar: Het witte vlag principe - verlies de oorlog en overwin. Vert. Krijn Peter Hesselink. Podium, Amsterdam. ISBN 9057592088; 190 blz. euro16

Niets is beter voor een land dan een stevige nederlaag op zijn tijd, schrijft de Israëliër Tzabar. Hij ziet met lede ogen aan hoe Israël gebukt gaat onder de ene na de andere overwinning. Vergelijk dat eens met Frankrijk in 1815, of Duitsland aan het eind van de jaren veertig, ze bloeiden op! Terwijl Wall Street weer enorm begon te tobben, na de Amerikaanse overwinning op de Taliban.

Nou ben ik bijna 12 en ik twijfel nog steeds - kinderen filosoferen over God. Adr. Heijnen, 'S Hertogenbosch. ISBN 907772107x; 128 blz. euro15

,,Ik geloof een klein beetje in God omdat ik denk dat God een klein beetje bestaat'', schrijft Luuk van 8 jaar. ,,Ik geloof niet in God of Allah. Want ze hebben geen bewijs'', vindt Carlo, 10 jaar. Kleine stukjes van de kinderen zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden