nieuwe boeken non-fictie

Ferry is de meest gelezen Franse filosoof, en hij was bovendien van 2002 tot 2004 minister van onderwijs. Dit boek stond vorig jaar in zijn land lange tijd in de bestsellerlijsten. Het is bedoeld als een inleiding in de filosofie voor de jeugd. Ferry beantwoordt de vraag wat filosofie is en behandelt in vijf hoofdstukken de hoofdstromingen: de klassieke filosofie, de Griekse, het humanisme, de postmoderniteit en de hedendaagse filosofie.

Zijn vice-president en beoogd opvolger Al Gore houdt zich met het klimaat bezig, Bill Clinton met de charitas. Maar niet alleen het geven van geld heeft de belangstelling van Clinton, ook het geven van vaardigheden, tijd, dingen en ideeën. Hij schrijft over de liefdadigheid van beroemdheden als Bill Gates en Andre Agassi, maar ook over de hoogbejaarde wasvrouw die van haar spaargeld een studiebeurs opzette.

De Vlaamse filosoof Albert doet in een Chrysler minivan de reis van Sal Paradise en Dean Moriarty over, twee Amerikaanse jongens die in de jaren veertig van de vorige eeuw dwars door de Verenigde Staten reden, van New York tot San Francisco. Sal en Dean zijn de hoofdpersonen in de cultroman ’On the Road’ van Jack Kerouac. Net als voor hen is voor Albers niet de reisbestemming het belangrijkste, maar het onderweg zijn.

Intrigerend boek van deze Britse arts en schrijver die de spot drijft met de moderne moraal. Hoofdpersoon is een veroordeelde seriemoordenaar die aan de hand van filosofische argumenten en kranteartikelen ’bewijst’ dat hij een veel beter en socialer persoon is dan zijn medemensen. Dalrymple draait de zaken om: de moordenaar wordt een weldoener, de slachtoffers zijn de daders. In een vorig boek hekelde de auteur de in zijn buitensporige aandacht voor de sociale herkomst van criminelen.

In 1994 vond in Rwanda een onvoorstelbaar bloedbad plaats dat aan honderdduizenden mensen het leven kostte. België, de voormalige kolonisator, ging daarbij volgens velen niet vrijuit. De regering in Brussel greep niet in toen de Hutu's en Tutsi's elkaar naar het leven stonden maar trok haar troepen juist terug waardoor de moordenaars hun gang konden gaan. Volgens auteur en journalist Chris de Stoop was er destijds sprake van een complot waarbij de regering in Brussel betrokken was. Hij baseert zich onder andere op gegevens van de jonge, mysterieuze Nina H. die hem overlaadt met dossiers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden