nieuwe boeken non-fictie

Of het goed is laat zich niet één twee drie beoordelen. Maar het ziet er wel goed uit: degelijk, uitgebreid, helder geordend en prettig geschreven. Kan heel nuttig zijn voor de groeiende groep mensen die een zorgbehoevende ouder, broer of zus, vriend of vriendin, tante of nicht te verzorgen hebben.

Deze Franse denker heeft zich de afgelopen jaren gestort op het probleem van de verhouding tussen religie en politiek. De religie moet geen expliciet politieke rol vervullen, meent hij. Maar de politiek kan wel ’erkennen’ (dit werkwoord staat centraal) dat de vragen van de diverse godsdiensten (goed en kwaad, de zin van het leven) ook voor de politiek van belang zijn.

Auteur, een bekende schrijvende wandelaar in niet-toeristische hoeken van Frankrijk, zoekt deze keer naar verdwenen (of nooit bestaan hebbende) sloten, kasteelfundamenten en ander moois in de Provence en de Languedoc. Weet heel veel en vertelt goed en geestig.

Waarom zingen vogels? Waarom perken ze een territorium af en lokken ze een partner met zingen en niet met op hun kop staan, gekke gezichten trekken, of iets anders? Hoe leren ze zingen? Waarom doet bij de ene soort ook het vrouwtje mee en houdt het in de andere altijd haar mond? Waarom blijft de ene soort telkens nieuwe liedjes verzinnen? De Amerikaanse literatuurdocent Stap, een verdienstelijk vogelkenner, gaat met de echte grote jongens in de VS-ornithologie op stap, en legt het ons uit.

Opstellen over beroemde personen die naast de stiel die hun beroemd maakte óók arts waren, bijvoorbeeld Anton Tsjechov, Simon Vestdijk, Elsevier-tycoon Pierre Vinken, Boy Edgar en Maria Montessori.

Haar vader keurde Turkse aspirant-gastarbeiders en leefde daarom in Turkije. Zijzelf bracht er haar tienertijd en een deel van haar volwassenheid door en trouwde met een Turkse man. Zij werd psychotherapeute, werd moslima. Ze trok naar Mekka en beschrijft wat ze ervoer. Schrijft met het voor sommigen irritante enthousiasme en de sentimentaliteit van de bekeerling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden