nieuwe boeken non-fictie

Klaas Kruik (1678-1754) oftewel Nicolaas Cruquius staat aan het begin van drie eeuwen ononderbroken waarnemen van neerslag, temperatuur, wind, luchtdruk, vochtigheid enzovoort. Geen enkel ander land kan meteorologisch zo ver terug kijken. Cruquius was een meet-maniak en niet alleen als het om het weer ging. Een van zijn andere passies was het waterbeheer. Dit is een facsimile van het oorspronkelijke handgeschreven boekje.

Zes jonge fotografen, een reeks religie-redacteuren van Trouw, een handvol subsidiepotten en het vernieuwd-heropende Catharijneconvent-museum in Utrecht stonden samen aan de wieg van dit boek-bij-de-tentoonstelling over geloofsbeleving in het Nederland van nu.

,,Je moet je dus bewust zijn van het aantal calorieën dat je consumeert’’, vindt deze Britse sekstherapeute, en geeft een lijstje met modediëten: de tijden van het alternatieve lijfboek ’je lichaam je leven’ zijn al lang vervlogen. Cosmetische chirurgie wordt uitvoerig besproken, met opsomming van voor- en nadelen. Prettig cynisch over botox. Veel over eten en bewegen. Voor moderne vrouwen wel een nuttig boek.

Velen die ooit kleine kinderen hebben gehad kennen het probleem: een kind dat ’niet eet’, dat vreet aan je. Dit zelfhulpboekje levert wel érg veel adviezen op: tweehonderd maar liefst. Gelukkig liggen de meeste erg voor de hand. Niet snoepen vlak voor het eten, en dat soort dingen. Heel belangrijk is stap 94: ,,Negeer slecht eten zoveel mogelijk’’, maar stap 200 zegt: ,,Zoek op tijd professionele hulp.’’

Bundeling van een lange reeks interviews op de Vlaamse televisie (het onvolprezen Canvas-kanaal). Schrijfster sprak een bonte reeks personen, van de orthodoxe oecumenisch patriarch Bartholomeus of de Pakistaanse islamitische theologe Durre Ahmad tot Anselm Grün en de Nederlandse uitgeefster Catharina Visser, over hun persoonlijke zoektocht.

Een boek zoals je het iedere oude stad gunt. Niet een heel dikke, geleerde stadsgeschiedenis stampvol details, maar een hanteerbaar overzicht met veel oude kaarten en plaatjes. Begint zo vroeg mogelijk: bij de langzame vorming van duinen onder het huidige Spaarnwoude en Haarlem, toen de laatste IJstijd eindelijk uitgesmolten was. Het eindigt, zoals het hoort, nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden