NIEUWE BOEKEN NON-FICTIE

Koos van Zomeren: De levende have – een modern bestiarium.

Ronald van Kesteren: Het verlangen naar de Middeleeuwen – de verbeelding van een historische passie. Wereldbibliotheek, Amsterdam. ISBN 9028420487; 634 blz. 29,90 euro Kijkt naar het Centraal Station van Amsterdam, gaat naar de Efteling of laat uw kind genieten van 'De gebroeders Leeuwenhart' of 'Kruistocht in spijkerbroek' en concludeert: het verlangen naar de Middeleeuwen is alom aanwezig, zichtbaar én onzichtbaar. De historicus Van Kesteren onderwerpt die Middeleeuwen-zucht van latere tijden aan een grondige en levendige analyse.

J.C.Mühren: Verscheurd land – maximalisten blokkeren vrede in het Heilige Land. Met een voorwoord van mr. A.A.M. van Agt. Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059114280; 184 blz. 16,95 euro. Voormalige VN-waarnemer in tal van landen in het Midden-Oosten, tevens ex-defensie-attaché schreef een hartenkreet (in licht-dorre beleidstaal): Israël moet naast Gaza ook de hele Westelijke Jordaanoever én de hele Golan opgeven (dat laatste ter wille van de vrede met Syrië). En daar moeten de Palestijnen genoegen mee nemen, want anders.... geen staat. En Gretta Duisenberg mag niet meer voor antisemiet worden uitgemaakt.

Jeanne d'Arc Umubyeyi: Mijn land van duizend heuvels. Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059114663; 282 blz. Duitse pleegmoeder en Rwandese pleegdochter hebben samen de herinneringen van de pleegdochter opgeschreven. Aan de genocide van 1994 maar ook aan het leven daarvóór met tientallen familieleden die er niet meer zijn.

Gregor Frenkel Frank: Brief aan mijn vader – De Stehgeiger /Chef d'orchestre Georg Frank. Plus CD met muzikaleen gesproken ode aan Georg Frank. Geillustreerd. Inmerc, Wormer. ISBN 9066114290; 96 blz. 13,50 euro. Zoon schrijft liefdevol en geestig over zijn vader, die weer zoon was van een uit tsaristisch Rusland gevlucht joods stel. Georg Frank werd als jongen een caféviolist op hoog niveau in München, in de tijd dat Hitler daar aan zijn carrière begon. Vluchtte later naar Nederland, overleefde en bleef nog lang voor mooie anekdotes zorgen.

Nicolien Zuijdgeest: De laatste kolonie van Afrika – reizen door de Westelijke Sahara. Bulaag, Amsterdam. ISBN 9054600993; 254 blz. 18,50 euro. Met ijzeren volharding bijt de arabiste Nicolien Zuijdgeest zich al jaren vast in een gebied (en in een kwestie) waar bijna niemand in Europa aandacht voor heeft: de bezetting door Marokko van de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie. Zuijdgeest is vele malen door het gebied gereisd en heeft bij Marokkaanse kolonisten zo goed als bij Sahareense vluchtelingen gelogeerd. Een goed reportageboek over een vergeten kwestie.

Neale Donald Walsch: De God van morgen – onze grootste spirituele uitdaging. Kosmos – Z & K, Utrecht. ISBN 9021542749; 316 blz. 15,99 euro. Van de achterflap: ,,Niemand hoeft ten onder te gaan in de wereldcrisis, iedereen kan bijdragen aan een betere wereld, en we kunnen daar vandaag mee beginnen. Dit boek vertelt ons hoe.” De nieuwe God komt zelf aan het woord, zoals in eerdere boeken van Walsch ook het geval was toen de nieuwe nog de oude God was.

Patrick Chatelion Counet: Paulus bij Berendse & Van der Stadt – Romeinse meesterspion of joodse mysticus. Meinema, Zoetermeer. ISBN 9021139634; 170 blz. 16,90 euro Ook al van de achterflap: ,,Verscholen tussen ernst en humor presenteert deze religieuze thriller, balancerend tussen filosofie, theologie en rock-'n-roll, de huidige stand van zaken in het debat rond de meest intrigerende figuur van het Nieuwe Testament na Jezus: Paulus van Tarsus.”

Martin Cohen: 101 ethische dilemma's. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN905637575x; 440 blz. 14,95 euro 'Komen vleeseters in de hemel?' en 'Mag je tot martelen overgaan bij het verhoren van terroristen?' Het zijn niet altijd leuke dilemma's, die de Australische journalist Cohen ons voorlegt, maar wel terzake doende.

Carel ter Linden: Wandelen over het water – bijbelse beelden en hun geheim. Meinema, Zoetermeer. ISBN 9021139448; 144 blz. 14,90 euro Bewerking van een cursus die de predikant in zijn Haagse Kloosterkerk-gemeente jaren heeft gegeven. Als de Bijbel niet van kaft tot kaft kan worden gelezen als een waarheidsgetrouwe weergave van een concrete werkelijkheid, hoe kan je hem dan wél lezen? Hermeneutiek voor geïnteresseerde beginners, wel en niet gelovige.

Aad Nuis: Op zoek naar Nederland. Augustus, Amsterdam. ISBN 9045701421; 223 blz. 16,95 euro Een kijk op wat er sinds de oorlog in Nederland is veranderd, in de vorm van memoires, door oud-literatuurcriticus, oud-kamerlid voor D66, oud-staatssecretaris van cultuur (Paars I). Hij probeert vooral niet nostalgisch te zijn en óók niet in vooruitgangsgeloof te vervallen. Het eindresultaat is een vriendelijk boek met iets te weinig pit en brille.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden