nieuwe boeken non-fictie

Eric-Emmanuel Schmitt: Mijn leven met Mozart. Vert. Eef Gratama. Atlas, Amsterdam. ISBN 9045012057; 92 blz. euro 15 In brieven aan Mozart beschrijft de auteur hoe de muziek van Mozart (we zullen volgend jaar niet alleen een Rembrandt-jaar beleven maar ook een Mozart-jaar) zijn leven veranderde, oftewel hoe Mozart ,, hem domweg heeft geleerd om gelukkig te zijn”, om met de achterflap te spreken.

Piet Verwijmeren (bezorger): Mozart op reis - de tournee van een wonderkind, 1763-1766. Walburg Pers, Zutphen. ISBN 9057303825; 336 blz. euro 29,50 Wolfgang en Nannerl Mozart waren wonderkinderen. En daarom werden zij drieëenhalf jaar lang langs alle belangrijke hoven van Europa gesleept, om op te treden. Voor het eerst zijn alle reisbrieven van vader Leopold Mozart over die tournee vertaald en van noten voorzien. Verwijmeren is bovendien het hele traject nagegaan en wist talloze souvenirs van de aanwezigheid van de Mozarts te achterhalen. Gaandeweg komen we zo veel te weten over het dagelijks leven in West-en Midden-Europa in de tweede helft van de 18de eeuw.

Karen Kraal en Rick Wolff: Zorg voor ons - een onderzoek naar Marokkaanse ouderen en zorg. Aksant, Amsterdam. ISBN 9052601895; 84 blz. euro 12,50 Twee onderzoekers bezochten vijf alleenstaande, Marokkaanse bejaarden en een Turks bejaard echtpaar om met hen en hun omgeving (kinderen, vereniging, moskee) te praten over de zorg die zij nodig hebben (veel) en de zorg die ze krijgen (weinig, kennen vaak de weg ook niet). Veel zware gezondheidsklachten die blijven sudderen, gebrekkige kennis van taal en samenleving, zware druk op kinderen die tot spanningen leidt. Hier kondigen zich allerlei problemen aan die in de komende decennia zullen toenemen. Peter Bak: Bewogen en bevlogen - het Europese elan van prinses Beatrix.

Bert Bakker, Amsterdam. ISBN 9035129865; 104 blz. euro 19,95 In 1962 werd op initiatief van prinses Beatrix een Europese Werkgroep opgericht, bedoeld om jongeren naar ontwikkelingslanden uit te sturen om daar (al helpend) de Europese gedachte uit te dragen. Sommige projecten slaagden, vele ook niet. Maar Beatrix bleef enthousiast, ook toen de werkgroep (in 1968) al hoog en breed was opgeheven.

Pietro Aretino: Zes dagen - gesprekken over het hoerenbestaan. Vert. Yond Boeke en Patty Krone. Voorwoord Ilja Leonard Pfeijffer. Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam. ISBN 9025302173; 420 blz. euro 24,95 Pornografie uit 1534. Een moeder geeft haar dochter les in prostitutie. Het boek werd al vrij snel verboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden