NIEUWE BOEKEN NON FICTIE

Raimond Gaita: Romulus, mijn vader. Ambo, Amsterdam. ISBN 9026318111; 179 blz. 19,95 euro

Het verhaal van een Roemeens-Joegoslavische smid die na de oorlog naar Australië trekt met zijn kinderen en een zeer depressieve vrouw. Zijn zoon, tegenwoordig hoogleraar filosofie in Londen en Australië, schreef het op. Het ging Gaita in de eerste plaats om de gewetensvolle levensinstelling van zijn vader, de moraal van iemand die niet begrijpt dat een mens slecht werk af wil leveren.

Ton Lemaire: De leeuwerik -cultuurgeschiedenis van een lyrische vogel. Ambo, Amsterdam. ISBN 9026318480; 121 blz. 14,95 euro

Cultuurfilosoof Ton Lemaire ,,laat zien hoe de leewerik in legenden, volksliedjes, muziek en vooral poëzie, in westerse en exotische culturen, wordt verbeeld als aankondiger van de nieuwe dag, en door zijn hoge vlucht vaak wordt gezien als een boodschapper voor de goden en het hemelrijk''.

H.W. van den Doel: Europa en het Westen. Bert Bakker, Amsterdam. ISBN 9035126416; 210 blz. 18,95 euro.

Hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden vertelt met zachte stem en zonder schreeuwerigheid hoe het Westen er voor staat. De conclusie is niet opzienbarend, maar dat hoeft ook niet: Europa moet zich meer bewust worden van een Europese identiteit, gelegen in democratisch-liberale waarden. Europese landen moeten onderling meer samenwerken, maar de VS en Europa moeten elkaar ook zeker niet laten vallen.

Eleni Gage: Ten noorden van Ithaka. De Boekerij, Amsterdam. ISBN 9022537129; 333 blz. 19,95 euro

Jonge Griekse vrouw, in New York als journaliste werkzaam, neemt een jaartje vrij om het huis van haar grootmoeder te restaureren in een afgelegen dorpje in Noord-Griekenland. Het brengt haar in contact met het verzetsverleden van haar oma, de jeugd van haar vader, het dorpsleven, de geschiedenis en de Griekse keuken. Met recepten als toetje.

Mariane Pearl: Weken van angst -de verdwijning van mijn man, Daniel Pearl. Arena, Amsterdam. ISBN 9069746093; 282 blz. 19,50 euro

De journaliste Mariane Pearl (Nederlandse vader, Cubaans-Chinese moeder) schreef een boek over de moord op haar man. De Amerikaanse journalist Daniel Pearl werd in Pakistan door moslimfundamentalisten om het leven gebracht. Zijn weduwe beschrijft hoe het Pakistaanse politieteam dat de moord onderzoekt, moet opboksen tegen hogergeplaatsten in het eigen kamp. En ze beschijft hoe een collega van haar man diens doodvonnis helpt uitschrijven door in The Wall Street Journal te vermelden dat Daniel Pearl joods was. (zie het interview dat Trouw op 26 maart met deze indrukwekkende vrouw had)

Wil Derkse (redactie): Grenzen aan tolerantie (Erasmus, Hugo de Groot, Spinoza en de Actualiteit). Damon, Budel. ISBN 9055735191; 125 blz. 11,90 euro

Een rechtshistoricus, een socioloog en drie filosofen proberen de opvattingen van drie grote geesten uit de Hollandse traditie over de huidige actualiteit in Nederland te leggen en te kijken of we zo wijzer worden over 'tolerantie' in de praktijk.

Hans Nieuwenhuis: Orestes in Veghel -recht, literatuur, civilisatie. Balans, Amsterdam. ISBN 9050187242; 140 blz. 17,50 euro

Meeslepende stukken over basisproblemen in rechtspraak en rechtsgevoel. Waarin telkens een actueel gegeven (de eerwraak-schietpartij op een school in Veghel bijvoorbeeld) wordt bekeken in het licht van een literair personage (in het Veghelse geval Orestes, die zijn moeder vermoordde om zijn vader te wreken).

Thomas à Kempis: Alleenspraak der ziel. Ten have/Carmelitana, Baarn/Gent. ISBN 9025953921; 164 blz. 18,90 euro

Het 'mooiste en evenwichtigste' onder de vele tractaten die Thomas à Kempis heeft geschreven náást dat ene bekende werk van hem, 'De navolging van Christus'. Van de achterflap: ,,In 25 hoofdstukken bezint Thomas zich op zijn tekortkomingen in dit aardse leven.''

Dave Robinson en Judy Groves: Wat is dat nou, filosofie? Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9056375806; 180 blz. 12,50 euro

Korte inleiding in het westelijke denken van Thales van Milete tot Derrida. Geestig, met veel plaatjes en terzijdes en weinig hoofdtekst. Echt makkelijk wordt het er allemaal nog steeds niet van, maar dat hoeft misschien ook niet.

John Bowker: World Religions -The great faiths explored and explained. Dorling Kindersley, Londen. ISBN 1405301953; 212 blz. 35 euro

Rijk geïllustreerde uitleg van wat de wereldgodsdiensten behelzen. Niet alleen de allermeest voor de hand liggende geloven komen aan bod, maar ook dat van de sikhs, het Chinese en Japanse denken, vormen van sjamanisme en het jainisme, een streng ascetisch minderheidsgeloof in India. Degelijk boek en toch mooi om te zien, door de schrijver van de 'Oxford Dictionary of World Religions'.

Er is (bij dezelfde uitgeverij) een paperbackuitgave verschenen van het in 2002 uitgekomen 'God, a brief history', ook van John Bowker, even rijk geïllustreerd als het voorgaande boek en in zekere zin nog spannender. Een zoektocht naar wat 'god' wordt genoemd in de verschillende wereldgodsdiensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden