Nieuwe boeken non-fictie

Maarten van Bommel, Hans Janssen, Ron Spronk (red.): Victory Boogie Woogie uitgepakt. Amsterdam University Press, Amsterdam; 320 blz. € 24,95
Het laatste, onvoltooide werk van Piet Mondriaan is van ons allemaal. 40 miljoen dollar betaalde de overheid ervoor in 1998, het hoogste bedrag ooit in Nederland voor een schilderij. Was het dat waard voor 'zomaar wat geschilderde blokjes'? Het werk is van alle kanten bekeken. Niet alleen het doek zelf, maar ook de waardeontwikkeling en het stadium (onaf of af?) waarin het verkeerde. De weerslag van de onderzoeken is opgenomen in deze bundel.

Michael J. Sandel: Pleidooi tegen volmaaktheid. Een ethiek voor gentechnologie. Ten Have, Utrecht; 144 blz. € 16,95
Wie kent niet de verhalen over het gedrag van ouders langs de lijn van het sportveld: ze doen alles om hun kind te laten scoren. Wat als zij de beschikking krijgen over mogelijkheden die biotechnologie en genetische verbetering bieden? Over dit en andere ethische dilemma's die doorbraken in de genetica met zich meebrengen, schrijft Harvard-filosoof Michael Sandel. Waar hij staat, is uit de titel van zijn boekje duidelijk. Dat maakt zijn overwegingen niet minder interessant. Niet alleen voor ouders.

Joanie de Rijke: Pakistan. Het gevaarlijkste land ter wereld. De Geus, Breda; 218 blz. € 18,99
De titel van het boek refereert aan een uitspraak van president Obama, hoewel die eigenlijk sprak over het tribale grensgebied van Pakistan met Afghanistan. Of het waar is, probeert de auteur, bekend van haar boek 'In handen van de taliban', uit te zoeken. Zij doet dat onder meer door met allerlei lieden te praten: van een garagehouder en andere bewoners van het 'Wilde Westen' van Pakistan tot beleidsmakers als ex-president Pervez Musharraf. Het levert een veelheid aan meningen op.

Alec Wilkinson: De ijsballon. Een dramatische ontdekkings-reis naar de Noordpool. Ambo, Amsterdam; 276 blz. € 22,50
De Noordpool was aan het eind van de negentiende eeuw de laatste mysterieuze bestemming in de wereld. Wat te doen als je over water en, in dit geval, sneeuw je doel niet kunt bereiken? Je neemt een luchtballon, bedacht Salomon August Andrée. Elke krant van naam in Europa en Noord-Amerika berichtte over het vertrek van de Zweedse ingenieur, volgens zijn tijdgenoten even onverschrokken als Columbus. Nadat het gezelschap achter de horizon verdween, werd nooit meer iets van hen vernomen. Tot twee Noorse robbenjagers in 1930 in het ijs een canvasboot vonden.

Willem Schinkel: De nieuwe democratie. Naar andere vormen van politiek. De Bezige Bij, Amsterdam; 368 blz. € 19,50
Socioloog Willem Schinkel wil de macht van de markt en massamedia beperken door een nieuwe Raad van State te laten fungeren als een kritische tegenmacht. Hij vindt ook dat we te veel terugkijken naar ons verleden en wil de natie als een 'utopisch project' beschouwen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden