nieuwe boeken non-fictie

Beschaving is een experiment dat vaak uit de hand loopt, schrijft historicus Wright,. In zijn met vaart geschreven boek neemt hij de ondergang van vier oude beschavingen onder de loep: die van de Soemeriërs, de Romeinen, de Maya’s en de bewoners van Paaseiland. Maar ook uit het tijdperk van de atoombom trekt hij lessen. We mogen onze ogen niet sluiten voor de verwoestende keerzijde van de vooruitgang, benadrukt Wright.

Ze waren geen vrienden van de hitlijst, Elly en Rikkert: alleen met hun meezinger ’De kauwgomballenboom’ (1971) bereikten ze de tipparade. Toch heeft het christelijke duo al veertig jaar een trouw publiek van ’oude hippies en nieuwe christenen’. Elly en Rikkert worden wel EO-artiesten genoemd, maar dat vindt biograaf Herman Veenhof onterecht: „De Zuidervelds zijn niemands knecht.” Hij beschrijft hun leven in de breedte, in een leesbaar boek voor liefhebbers.

De meeste vrouwen horen dit niet graag: ’Je bent precies je moeder.’ Toch valt het ’moeder-gen’ niet te ontkennen, stelt de Amerikaanse relatiecoach en talkshow-expert Reishus. Moeders invloed strekt zich zelfs uit tot het het latere seksleven van haar dochter. Zelfhulpboek met analyses en adviezen als: ’Devalueer je moeders mening over jou.’

Seriemoordenaars zien er vaak doodgewoon uit, ze zijn aardige buurmannen en hardwerkende collega’s. Van buiten zie je het kwaad dus niet, maar wat beweegt hen van binnen? Misdaadpsycholoog Müller interviewde vele tientallen ’beestmensen’ in de gevangenis en schreef daarover een boek dat leest als een spannende thriller. Zijn confrontatie met de dominante, Duitse ’zoutzuurmoordenaar’ Lutz Reinstrom doet denken aan de film ’The Silence of the Lambs’.

’Drie keer ben ik met kamelen in aanraking gekomen en telkens had het een tragische afloop.’ Aldus Nobelprijswinnaar Elias Canetti (1905-1994) in zijn Marokkaanse reisnotities uit 1967. De herdruk wordt gerechtvaardigd door mooie zinnen en observaties van onder meer de lust van een oude ezel en de universele roep van blinde bedelaars.

Columns van sportpresentator Genee over BN’ers, de reservebank en de lange tenen van voetbalcoach Co Adriaanse. Genee schrijft ook graag over zichzelf, en over de sms’sjes die hij van Bridget (Maasland) krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden