nieuwe boeken non-fictie

Aad van den Heuvel: Dit was Brandpunt, goedenavond. Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059114825; 359 blz. 19,95

Vele jaren lang was hij een tv-reporter in verre landen; vooral in ontwikkelingslanden. Hij deed dat met een bezieling en interesse die 'uit de tijd is geraakt'. Met diezelfde, wat oppervlakkige maar betrokken journalistenblik kijkt hij in dit boek terug op wat hij in den vreemde heeft gezien en beleefd.

René van Stipriaan: Ooggetuigen van de Rock 'n' Roll. Bert Bakker, Amsterdam. ISBN 9035129237; 414 blz. 19,95

Teksten van musici en muziekverslaggevers, over het ruige leven van de populaire muzikant. Billie Holiday vertelt hoe het haar verging in het gevang; Lou Reed gaat in gesprek met de Tsjechische held en president Václav Havel; en een vrouw van David Bowie vertelt vieze verhaaltjes over haar man en Mick Jagger, die eigenlijk niks spannender zijn dan vieze verhaaltjes over buurman Jansen.

Richard Overy: Ruslands oorlog. Vert. Jan van Gelderen. Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059114094; 430 blz. 24,95

Gezaghebbend Brits historicus analyseert het wonder van de Russische overwinning in 1945 na de zo voorspelbare bijna-totale ondergang, een half jaar na Hitlers inval in de Sovjet-Unie. Hij concludeert (niet als eerste) dat Stalin, hoe schurkachtig de man ook was, tijdens de oorlog een positieve rol heeft gespeeld in de strijd tegen de invallers.

Egbert Talens: Een bijzondere relatie - het conflict Israël-Palestina nader bekeken 1897-1993. Voorwoord Leon Wecke. Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059112229; 372 blz. 32

Uitvoerig, historisch onderbouwd pleidooi voor een tweestatenoplossing. De auteur heeft het niet zo goed opgeschreven en probeert op een wat merkwaardige manier de Shoah uit het verhaal weg te redeneren. Wat nou eenmaal niet kan.

Daniel Nettle en Suzanne Romaine: Uitstervende talen. Atlas, Amsterdam. ISBN 9045010534; 307 blz. 29,90

In 1815 barstte er een vulkaan uit op het Indische eiland Soembawa. Alle sprekers van het Tamboraans, een aparte taal, kwamen in de natuurramp om. Meestal gaat het uitsterven van een taal langzamer. Dit uiterst leesbare boek beschrijft wat er met talen in het mensenrijk aan de hand is, vanaf het stenen tijdperk, vraagt zich af hoe erg al dat uitsterven is, en beschrijft strategieën om het te voorkomen.

Aeneas Silvius Piccolomini: Memoires van een renaissancepaus - de autobiografie van Pius II. Voltaire, Den Bosch. ISBN 9058480615; 256 blz. 24,90

De schrijver was paus van 1458 tot 1464, hartje renaissance. Het was een tijd waarin Noord-Italië permanent in brand stond, omdat de stadsstaatjes elkaar niet met rust konden laten. Alom heerste verbijstering over de verovering van Constantinopel in 1453 door de zo op het oog onverslaanbare Turken. Maar het was ook de tijd van het humanisme, de herontdekking van de oude Griekse en Romeinse denkers en schrijvers, en een ongekende bloei van de kunst. Piccolomini was zo'n humanist, en dat is in deze eerste twee delen van twaalf boeken met memoires zichtbaar: feitelijkheid, humor en distantie maken er een prettige en waardevolle bron van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden