nieuwe boeken non-fictie

Op 23 oktober 1956, bijna vijftig jaar geleden, kwam de Hongaarse bevolking in opstand tegen het communistische regime, twaalf dagen lang. Victor Sebesteyn was toen nog een baby. Direct na de opstand verhuisde hij met zijn ouders naar Londen, waar hij is opgegroeid. Nu is hij journalist bij de Evening Standard. Directe herinneringen aan de bloedig neergeslagen revolte heeft hij dus niet, maar dat compenseert hij door een soepele schrijfstijl. Een puur journalistiek werk, getuige ook het begin, waar verslag wordt gedaan van de zenuwachtige sfeer op de burelen van persbureau AP in Wenen – destijds de uitkijkpost op het Oostblok – de sombere zondagochtend dat Russische troepen Boedapest binnentrekken.

De historicus Alföldy heeft de opstand in zijn land wél zelf bewust meegemaakt. Hij geeft er een beklemmend verslag van, en vult dat aan met een beknopte en heldere analyse van de voorgeschiedenis én van de gevolgen. ,,De neergang van het internationale communisme begon in de herfst van 1956 in Hongarije”, concludeert hij. Het boek bevat tientallen foto’s, waarvan de meeste nooit eerder in Nederland zijn gepubliceerd. En er staan historische documenten in, van bijvoorbeeld zittingen van het centraal comité van de communistische partij in de Sovjet-Unie en toespraken van sovjetleider Chroetsjov. ,,Als wij Hongarije verlaten, dan moedigt dat de Amerikaanse, Engelse en Franse imperialisten aan.” Een prachtig boek.

Achter het dramatische verhaal van de bijbelse Simson ontwaart de bekende Israëlische schrijver ’het levensverhaal van een eenzame, turbulente ziel die nooit, nergens ter wereld, een echt thuis gevonden heeft (...)’. Deze ’hervertelling’ van het Bijbelverhaal – in de Bezige Bij-serie ’De Mythen’ – heeft meer het karakter van een close reading, waarin Grossman regelmatig verband legt tussen Simson en het moderne Israël: ,,De militaire macht van Israël blijkt, evenals de kracht van Simson, soms een probleem te vormen.’’

Toen Joop Doderer vorig jaar op 22 september overleed, kopten de volgende dag alle kranten dat Swiebertje was heengegaan, schrijft de journaliste Geertje Bos in het voorwoord. Doderer wás Swiebertje, Nederlandse bekendste zwerver. Voor de acteur was daar geen ontkomen aan, al had hij veel meer in zijn mars. De man was een theaterdier, tot in het diepst van zijn wezen, aldus de auteur, die zichzelf ’een vriendin des huizes’ noemt. De biografie heeft hagiografische trekjes. Ze is geschreven op verzoek van Doderer, die er zelf via tientallen gesprekken aan meewerkte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden