Nieuwe boeken: non-fictie

Adharanand Finn: Lopen met de Kenianen. Op zoek naar het geheim achter de Afrikaanse hardloopsuccessen. Vert. Gies Aalberts en Edwin Krijgsman. De Arbeiderspers, Amsterdam; 262 blz. € 19,95
Ruim een half jaar bracht de Britse journalist Adharanand Finn met zijn gezin door in Kenia om met de plaatselijke atleten te kunnen trainen in de hoop als een betere loper terug te komen. Zoals zovelen verwonderde hij zich erover dat Keniaanse lopers bijna alle wedstrijden op hun naam schrijven. Het geheim ontsluierde Finn niet, daarvoor was hij te veel met zichzelf bezig. Een betere loper werd hij wel.

Martin Bril: Heimwee naar Nederland. Prometheus, Amsterdam; 416 blz. € 14,95
Voor zijn columns in de Volkskrant trok Martin Bril er regelmatig in zijn auto op uit om Nederland te beschrijven. Zijn beste stukken over het Nederland buiten Amsterdam zijn nu gebundeld.

Christopher Ward: En de band speelde door. Het waargebeurde verhaal over de Titanic-ramp. Vert. Ans van der Graaff. Mistral, Amsterdam; 256 blz. € 15
Een van de slachtoffers van de ramp met de Titanic, vandaag honderd jaar geleden, was de grootvader van journalist Christopher Ward die toen violist was in het orkest. Ward beschrijft vooral de nasleep van de ramp: de harteloosheid van de betrokken bedrijven. Zo werd de betaling van het salaris stopgezet vanaf het moment dat het schip verging en kreeg zijn vader twee weken later een rekening van de rederij voor de koperen knopen en de epauletten op zijn uniform.

Frits Hoekstra: De dienst. De BVD van binnenuit. Boom, Amsterdam. 232 blz. € 19,90
Hoekstra infiltreerde in de jaren van de Koude Oorlog in de CPN en verwante organisaties. Hij wijst op het grote verschil in aanpak tussen toen en nu van bedreigingen. Hij vindt dat nu soms de grondrechten van burgers worden geschonden. De gerichtheid op terrorisme is na 2001 groter dan veertig jaar geleden terwijl er in Nederland minder aanslagen zijn gepleegd.

Maarten Zeegers: Wij zijn Arabieren. Portret van ondoordringbaar Syrië. Podium, Amsterdam; 287 blz. € 18,50
Gelokt door de mooie vrouwen, reist Maarten Zeegers naar Syrië om drie zaken te bestuderen waarover je in het Midden-Oosten in het openbaar niet kunt spreken: seks, politiek en religie. Hij had nog geen weet van de Arabische Lente, maar krijgt bij aankomst al een vermoeden van wat er staat te gebeuren. Die lente breekt in zijn boek aan na 190 bladzijden, maar ook het voorafgaande wil je lezen, bezweert collega Midden-Oostenkenner Joris Luyendijk.

Michiel Hulshoff en Daan Roggeveen: De stad die naar meneer Sun verhuisde. Sun, Amsterdam; 221 blz. € 19,50
Wel eens gehoord van Tsjoengking? Het is een van de nieuwe Chinese supersteden. In dit reisverslag beschrijven de auteurs wat de snelle verstedelijking van China zoal met zich meebrengt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden