nieuwe boeken non-fictie

’Durf zélf te denken! Stel jezelf de wet!’ Dat mooie credo van Kant heeft de 20ste-eeuwer ter harte genomen. Misschien té zeer, want in onze tijd lijkt autonomie té ver doorgeschoten. Tot egoïsme. En de gedachte dat afhankelijke mensen losers zijn. Het begrip autonomie moet dus opnieuw overdacht worden: wat heeft het óns nog te zeggen? Dat onderzoeken de auteurs van deze bundel, onder wie ook Harry Kunneman, Paul Cliteur en Femke Halsema. Zij doen dat ter ere van het 60-jarig bestaan van Het Humanistisch verbond.

Wim de Wit en Augusta Schröder, een Nederlands, links stel, trok in de jaren dertig naar Moskou, waar voor de socialistische ingenieur Wim kansen lagen, dacht hij. Maar november 1936 wordt hij van zijn bed gelicht en gedeporteerd naar het ijzige Kolyma. Augusta's brieven blijven onbeantwoord. Onduidelijk blijft of Wim nog leeft. Journalist Olink reconstrueerde de tragedie op grond van familiedocumenten en archieven van de Russische geheime dienst. Interessant verhaal, helaas wel wat houterig opgeschreven.

De auteur, topmodel met Somalische achtergrond, strijdt in haar vrije uren tegen vrouwenbesnijdenis. Tot haar woede wordt die praktijk zelfs verdedigd door haar eigen moeder. Als ze haar voor een operatie naar Europa haalt, verloopt het contact dan ook minder soepel dan gehoopt. ,,Mamma, we hebben bereikt dat wetten zijn veranderd. (...) Jammer dat jij nog niet kunt besluiten deze weg samen met mij te bewandelen.’’

Ruim 28 miljoen Afrikanen lijden aan aids. De Canadese journaliste Nolen geeft de ziekte een gezicht door 28 betrokkenen te portretetteen. Een vrachtwagenchauffeur (een beroepsgroep die veel vrouwen besmet), verkrachte en verstoten vrouwen, maar ook Afrikanen die wanhopig zoeken naar een oplossing. Zoals Pontiano Kaleebu, die verzucht: ,,Misschien is er over tien of twintig jaar nog steeds geen vaccin.’’ De goed opgetekende gesprekken (met foto's) geven een verpletterende indruk van de omvang en complexiteit van het probleem.

In Myanmar – lang niet betreden door westerlingen – zou zich de zeldzame Rozekopo-eend kunnen ophouden. Milieudeskundige Joost van der Ven (was onder zeer veel meer inspecteur Natuurbehoud) ging er heen en vlecht door zijn reisboek tal van historische gegeven over reislustige ornithologen, Hollanders in Birma, en de gevolgen van de westerse boycot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden