nieuwe boeken non-fictie

Louise Brown: De dansmeisjes van Lahore - een leven als courtisane.Vert. Bert Meelker. Pimento, Amsterdam. ISBN 9049999875; 318 blz. 19,90

Britse onderzoekster bracht vier jaar door in de Diamantwijk in Lahore,een buurt waar vanouds dansende prostituees voor de gegoeden wonen. Het vakvan deze courtisanes kent eeuwenoude tradities. Maar de imams vantegenwoordig verketteren de meisjes en een plattere vorm van prostitutierukt op. Nog even en er is niets meer van de Diamantwijk over. 'Dansmeisje'Maha en haar twee dochters staan voor een keuze.

De Amerikaanse verbeelding is ingekrompen tot iets wat de naam'verbeelding' niet meer verdient. Vaste codes en domme clichés dicterenwat hedendaagse Amerikanen (zich) in de cultuur verbeelden, of ze nugevierd filmmaker, president of burger zijn. White zoekt een modernamerikaanse 'sublieme' waarin de mens autonoom en vrij durft te zoeken.Fulmineert tegen de clichés van Amerika's religieuze revival.

Het immigratieverhaal van een gereformeerde Friese jongen (inmiddelsgepensioneerd docent Engels) die in 1951, dertien jaar oud, met zijnfamilie naar Canada trekt. Een familieverhaal over Nederlanders met eensterke religieuze identiteit, die in een vreemde wereld moeten inburgeren.Goed geschreven.

Herinneringen aan een tienervriendschap met Margot Frank, de zus vanAnne, met kernachtige beschrijving van de relatie tussen joodse enniet-joodse Nederlanders in oorlogstijd. Na de oorlog zoekt de auteur vaderFrank op en bezoekt Israël. Deels reeds verschenen in De Verdieping vanTrouw. Geïllustreerd.

In 2004 verscheen de 'Encyclopedie van de jeugdliteratuur', en meteenmerkte het Reformatorisch Dagblad op dat moderne protestants-christelijkejeugdboekenschrijvers in dat algemene overzicht ontbraken. Daarin is nuvoorzien. Over auteurs als Guurtje Leguijt en Janne Ijmker en prijzen alsHet Hoogste Woord en de EigenWijsPrijs.

Er zingt veel water in de poëzie van het Midden-Oosten en met eenslokje arak achter de kiezen, kan een Damascener jongen lyrisch losbarstenover wat water allemaal vermag in zijn stad, de Hof van Eden. Maar inwerkelijkheid gaan burgers en bestuurders in het Midden-Oosten (Israëlincluis) en Noord-Afrika met het schaarse water om alsof het niet op kan.Nederlandse journaliste, als het ware in sloot en plas opgegroeid, ging oponderzoek uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden