NIEUWE BOEKEN NON FICTIE

Nanne Dorren: De duivel groef een paradijs -het verhaal van een Zuid-Limburgs dorpje aan de rand van de afgrond. Lemniscaat, Rotterdam.

ISBN 9056376942; 200 blz. euro14,95

De goed geschreven en goed gedocumenteerde geschiedenis van het gevecht tussen een dorp in Zuid-Limburg en de mergelindustrie. Hoe pachtboeren door 'grondverwervers' tot wanhoop werden gedreven, hoe bestuurders zich lieten spekken ( en niet alleen die van het CDA!) en hoe de Raad van State uiteindelijk het dorp redde... voorlopig.

Adam Zamoyski: 1812 -Napoleons fatale veldtocht naar Moskou. Vert. Han Meyer. Balans, Amsterdam.

ISBN 905018653x; 561 blz. euro27,50

Geen totaal nieuwe blik, geen onverwachte inzichten, wel een uitstekend verteld verhaal over een van de spannendste gebeurtenissen in de moderne geschiedenis van Europa: de tocht van de Grande Armée naar Moskou en weer terug. Een gruwelverhaal, overigens. Over de slag bij de Berezina bijvoorbeeld: ,,Het 123ste Hollandse Lichte Infanterie had opgehouden te bestaan. De Hollandse grenadiers telden nog maar achttien officieren en zeven onderofficieren en soldaten.''

David Bodanis: Het elektrisch universum -een geschiedenis van de electriciteit. Ambo/Anthos, Amsterdam. ISBN 9026317514; 233 blz. euro19,95

Meeslepend. Over de geschiedenis van het onderzoeken en temmen van elektriciteit. Van een radeloze Newton naar de 19de-eeuwer Faraday en verder naar de Amerikaanse Nancy Ostrowski in de VS van nu. Wat de stijl betreft: neem het begin van het hoofdstuk over de periode na 1945: ,,Mensen hadden een eeuw lang hun beschaving omgevormd door snelle elektronen aan hun doeleinden te onderwerpen. Nu was de meest bloedige oorlog van de twintigste eeuw afgelopen. De krachten van trage elektronen moesten nog ontketend worden.'' Mooi toch?

Jeffrey Masson: De negen emotionele levens van katten. Vassallucci, Amsterdam. ISBN 9050004539; 208 blz. euro14,95

De auteur heeft een PhD in Sanskriet, juicht de achterflap meteen in de eerste zin. En hij houdt van katten, dus schreef hij een ode aan zijn Miki, Moko, Yossie, Megalamandira en Minnalouche.

Czeslaw Milosz: Geboortegrond. Vert. Gerard Rasch. Atlas, Amsterdam.

ISBN 9045007959; 320 blz. euro24,90

Goedkope herdruk van een prachtige vertaling van een razend mooi boek, dat eerder in Privé-domein bij de Arbeiderspers verscheen. Messcherp over zijn jeugd in het Polen van tussen de wereldoorlogen, over de briljante jezuïeten die hem schoolden, over een bevrijdend Parijs en de allesomverwerpende gruwel van bezet Warschau, en over zijn verhouding met het communisme, daarna.

Johan van der Keuken: Wij zijn 17. Ingeleid door Simon Carmiggelt en met een nawoord van Willem Ellenbroek. Herdruk van een eerste druk in 1955. De Verbeelding, Amsterdam. ISBN 907415977x; 76 blz. ca. 30 foto's euro16,90

De fotograaf maakte dit boekje met tienerportretten toen hij zelf nog maar zeventien was. Het waren andere tijden en andere tieners. Zacht peinzende tieners, met boeken in hun hand, Sartre in hun brein, de oorlog in hun jonge botten, een enkeling zelfs met een vroegoude pijp tussen de kaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden