Nieuwe boeken non-fictie

Ramon Stoppelenburg: Letmestayforaday - zonder een cent op zak de wereld rond. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam. ISBN 9038869533; 263 blz. euro14,95

De formule is simpel en heeft daarom iets goeds: zoek sponsors en publiciteit en begin een eigen website. Zo vind je mensen die je een dag (of wat) gratis onderdak geven en zo reis je dan de wereld rond. Auteur deed het twee jaar lang met groot succes en schreef een boek. Het oogt eerlijk gezegd een beetje saai, en toen-en toen-en toenerig.

Alexandra Tolstoy: De laatste geheimen van de Zijderoute. Arena, Amsterdam. ISBN 9069745143; 316 blz. euro19,50

Vier vrouwen, onder wie het verre familielid van Lev Tolstoi dat het verhaal uiteindelijk opschreef, trekken te paard en per kameel door de voormalige sovjetrepublieken Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië en door westelijk China. Dit verhaal is wél spannend om te lezen.

Ingrid Klerk: Turkse mythologie. Sigma, Tilburg. ISBN 9065562265; 310 blz. euro19,50

Vertelt de deels pre-islamistische verhalen die de Turken verzamelden toen ze nog als nomaden rondtrokken, in de eeuwen die hen van hun oorspronkelijke woonstee in het Siberische Altai-gebergte tot in Anatolië brachten.

S.M. Barrett: Ik, Geronimo - het authentieke levensverhaal van de laatste vrijheidsstrijder der Apachen. Bijleveld, Utrecht. ISBN 9061316715; 174 blz. euro17,50

Uitgeverij Bijleveld heeft eerder twee boeken opgeschreven waarin het relaas van de laatste grote ziener van de Oglala-Sioux, Zwarte Eland, staat opgetekend, de stam die ten onder ging bij Willow Creek. Deze keer komt de laatste leider van de Apaches aan bod, Geronimo, die in gevangenschap zijn herinneringen en belevenissen doorgaf aan S.M. Barrett. Het gaat niet alleen over de hopeloze strijd tegen de blanken maar ook over een gelukkige jeugd.

Joop Landman: Terreinwinst - hoe kleine boeren uit het Zuiden hun landbouw terugveroveren. Agri & Cultuur, Olympiaweg 59-II, 1076 VP, Amsterdam. ISBN 9080895628; 125 blz. euro12

Hartstochtelijk verslag van een reis naar dorpen in drie uithoeken van India: een Himalaya-provincie in het noorden, Rajasthan in het westen en Andhra Pradesh in het zuiden. Gesprekken met actieve dorpsbewoners. Hoe zij hun eigen strategieën en landbouwtechnieken zoeken om het leven te verbeteren. Dat is nodig, er wordt in india verhoudingsgewijs méér honger geleden dan in de tijd dat Indiase hongersnoden voorpaginanieuws waren.

Guus Veenendaal: Spoorwegen in Nederland - van 1834 tot nu. Boom, Amsterdam. ISBN 9053528902; 544 blz. euro49,50

Stevig en uitvoerig geïllustreerd boek over de geschiedenis van het spoor in Nederland vanaf de eerste rit tussen Haarlem en Amsterdam. Niets over de vanaf 1996 tot 2002 toenemende chaos en ergernis. Een pagina, fotoloos, over de transport van ten dode opgeschreven joden - ,,in het streng hiërarchisch geordende NS-bedrijf was er voor individuele protestacties geen ruimte''.

Rudie Kagie: Boudewijn Büch - verslag van een mystificatie. Prometheus, Amsterdam. ISBN 9044603345; 238 blz. euro16,95

De 'kleine blonde' was helemaal geen kind van Büch en is bovendien springlevend. En zo schiep Boudewijn Büch, het vorig jaar overleden boeken- en tv-fenomeen, zichzelf een bestaan dat van de geromantiseerde verzinsels aan elkaar hing. De vereenzaming die daaruit voortvloeide had hij aan dus in zekere zin aan zichzelf te danken. Kagie zoekt de waarheid en treft veel vrienden die achteraf boos zijn op Büch. Frans Mouws in Weg uit Wassenaar - een toch door het leven van Boudewijn Büch Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059114175; 240 blz. euro17,95 zoekt ook de waarheid, maar wordt vooral door warme sympathie -om niet te zeggen: adoratie- gedreven. In beide boeken klinkt heel sympathiek de stem op van Bernadette Galis, de grote liefde van Büch, die ware en rake dingen zegt, maar zonder enige rancune.

Kenizé Mourad: De geur van onze aarde. De Geus, Breda. ISBN 904450522x; 351 blz. euro22,50

Gesprekken en reportages uit Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Gesprekken met iedereen, vooral de niet zo erg van geweld houdende 'gewone mensen' aan beide kanten. De schrijfster is 1)de kleindochter van de laatste sultane van Turkije en de radja van Badalpoer, 2)een journaliste die lange tijd voor Franse bladen over het Midden-Oosten-conflict heeft geschreven en 3)romanschrijfster ('Uit naam van een dode prinses').

Ben Koster: Amerikaanse dromen - berichten uit het hart van de Nieuwe Wereld. Becht, Haarlem. ISBN 902301149x; 286 blz. euro15,90

Spannende interviews met gewone Amerikanen in alle hoeken en gaten van het land, een reis door het land van én Goed én Kwaad.

Ton Vink: 294 Sr. Damon, Budel. ISBN 905573573; 176 blz. euro14,95

Van de achterflap: ,,Artikel 294, dat hulp bij zelfdoding strafbaar stelt, dankt zijn introductie in ons Wetboek van Strafrecht in 1886 aan een vooroordeel én het wordt op grond van datzelfde vooroordeel tot op de dag van vandaag gehandhaafd. Dit boek bevat een onderbouwd pleidooi het wetsartikel een zachte dood te laten sterven.'' Auteur is 'suïcide-counselor' en schreef al eerder over dit onderwerp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden