nieuwe boeken non-fictie

Walter Isaacson: Einstein, de biografie. Uit het Engels vert. door Henk Moerdijk. Uitgeverij Nieuw Amsterdam. ISBN 9789046803189; 656 blz. euro 29,95

Uitputtende biografie van beroemde wetenschapper, in de VS gunstig onthaald. Isaacson beschrijft in pakkende stijl het turbulente privéleven van Einstein en heeft zich voor het wetenschappelijke gedeelte laten bijstaan door natuurkundigen. De auteur, voormalig hoofdredacteur van Time Magazine schreef eerder biografieën van Benjamin Franklin, één van de founding fathers van de VS, en Henry Kissinger, Amerikaans minister van buitenlandse zaken in de jaren zeventig.

If I Did It, Bekentenissen van de moordenaar. Uit het Engels vert. door Rosie Bosch. Carrera, Amsterdam. ISBN 9789048800520; 256 blz. euro 17,90

Hoogst opmerkelijk en omstreden boek. De oorspronkelijke tekst is van de gewezen sportheld O.J. Simpson die in 1995 in een strafproces werd vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw en haar minnaar, maar die in een civiele rechtszaak wél werd veroordeeld tot een hoge boete. In dit boek beschrijft hij hoe hij de moorden zou hebben gepleegd áls hij het zou hebben gedaan. Na heftige reacties van het Amerikaanse publiek besloot de uitgever het boek terug te trekken. De rechten kwamen bij de nabestaanden van de man van O.J.s ex terecht., die met deze uitgave willen aantonen dat Simpson het inderdaad gedaan heeft.

Campbell Black: Een litteken op haar buik, Het waar gebeurde verhaal van Eileen en Barbara. Uit het Engels vert. door Karin Breuker. Umco, Baarn. ISBN 9789086690541; 300 blz. euro 18,95.

Een tranentrekker van het zuiverste soort. Thrillerschrijver Campbell Black hoort dat zijn ex Eileen longkanker heeft en op sterven ligt. Tegelijkertijd verneemt Eileens dochter Barbara ook dat ze longkanker heeft, eveneens terminaal. En als bij toeval gebeurt dat in een tijd dat Barbara op zoek is naar haar biologische moeder die haar destijds bij de geboorte heeft verstoten.

Annette Birschel: Do is der Bahnhof, Nederland door Duitse ogen. Bert Bakker, Amsterdam. 208 blz. euro 17,95

Zijn Nederlanders tolerant, vooruitstrevend en gezellig, zoals ze zelf vinden – en tot voor kort ook veel buitenlanders –, of zijn ze juist bot en hufterig en hebben ze vooral een grote bek, terwijl ze nog niet eens goed kunnen voetballen? Annette Birschel, die al elf jaar in Nederland woont en werkt als correspondente voor Duitse media, gaat op zoek naar de Nederlandse volksziel.

Maarten ’t Hart: Het dovemansorendieet, Over zin en onzin van gewichtsverlies. De Arbeiderspers, Amsterdam. ISBN 9789029565813; 160 blz. euro 16,95

Bij vlagen hilarisch boek over een verschijnsel dat na deze feestmaand met copieuze diners weer volop in de belangstelling gaat staan: hoe gaan wij onze overtollige kilo's kwijtraken? Geen sportschool, geen zes glazen water per dag, geen Atkins- of Zone-dieet - al werken sommige diëten wél, schrijft Maarten 't Hart, auteur, bioloog en schrokop (en toch maar 76 kilo bij een lengte van 185 cm). Hij heeft een eenvoudige levensles die hij de lezer in vele varianten voorschotelt: „Overal mag ik van snoepen, mits ik daarvan flink ga poepen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden