Nieuwe boeken non fictie

Sappige verhalen over dode operazangeressen, soms aangedikt. Gevolgd door interviews met en portretten van levende operazangeressen. Aan bod komen onder anderen La Maupin, Pauline Viardot, Callas, Jard van Nes en Roberta Alexander, Cecilia Bartoli en Angela Georghiu.

Stephen Lewis: Afrika - liefdesverklaring aan een continent in doodsnood. Vert. Jesse Goossens. Lemniscaat, Amsterdam. ISBN 9056378023; 143 blz. 19,95

De bijzondere afgezant van Kofi Annan voor aids-kwesties stort zijn hart uit over Afrika en geeft lucht aan een onbedwingbare woede. De aids-pandemie heeft Afrika op de knieën gekregen, schrijft hij, en de hele geïndustrialiseerde wereld kijkt toe. Lewis beschrijft hoe hij op zijn meest recente reizen door het continent alleen nog heel jonge kinderen en opa's en oma's tegenkomt. In menig dorp zijn alle eind-twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers (alle productieve krachten dus) zonder uitzondering gestorven. Dat belooft een 'crisis zonder weerga'.

Desiderius Erasmus: Opvoeding, verzamelde werken deel 3. Vert. Jeanine de Landtsheer en Bé Breij. Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam. ISBN 9025311547; 487 blz. 29,50

Het derde uit een zevendelige prachtuitgave van een prachtvertaling van de verzamelde werken van Erasmus. In dit deel alle werken die gaan over opvoeding en beschaving als actief werkwoord: 'Etiquette' uit 1530, 'Leren studeren' uit 1512, 'De opvoeding van kinderen' (1505-1509), 'De opvoeding van een christenvorst ' (1516) en 'Tegen de barbaren' (1520).

María Rosa Menocal: De gouden

eeuwen van Andalusië. Vert. Djûke Poppinga. Bulaaq, Amsterdam. ISBN 9054600950; 333 blz. 22,50

Anders dan kamerlid Mat Herben (Letter en Geest, 11 februari 2006) meent deze specialiste in de Spaanse middeleeuwse geschiedenis (Yale University) dat er wel degelijk een periode is geweest in de geschiedenis van het islamitische Spanje (al-Andaloes) waarin moslims, joden en christenen met verrassend gemak met elkaar samenleefden. Aan die tolerante periode komt rond 1200 een einde.

Alicia Dujovne Ortiz: Dora Maar - gevangene van een blik. Uit het Frans vertaald door Jossy Hartmans. Sirene, Amsterdam. ISBn 9058313662; 286 blz. 24,55

Biografie van de zwartharige Dora Maar, fotografe, maar bekender als vaak geportretteerde minnares van Picasso. De schrijfster van dit boek is niet de enige die Picasso een wrede en gewelddadige natuur toeschrijft. Hij kwelde en sloeg zijn vrouwen met gretigheid.

Joke E. Korteweg: Kaperbloed en koopmansgeest - 'legale zeeroof' door de eeuwen heen. Balans, Amsterdam. ISBN 9050187463; 342 blz. 25

Kaapvaart en piraterij zijn niet hetzelfde. Dat vonden althans de 'legitieme' kapers, die met toestemming van hun overheid roofden, en hun broodheren vonden dat ook. Van piraten, die op eigen houtje opereerden, moesten de kapers niets hebben. Historica bestudeerde het verschijnsel zeeroof van de Oudheid tot heden. Met plaatjes en kaarten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden