nieuwe boeken non-fictie

Menno Schenke: Vaan - Het Bewogen bestaan van C.B. Vaandrager. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9023418816; 494 blz. 35

Biografie van de Rotterdamse dichter Cornelis Bastiaan Vaandrager (1935-1992). 'De speed heeft zijn gezinsleven en zijn geestelijke gezondheid verwoest' bekent Schenke, ook kunstredacteur voor Algemeen Dagblad. Maar 'Vaan' kóós voor het leven van de straat, meent hij. Dagboeken of brieven liet Vaandrager niet na, de biograaf was aangewezen op gesprekken met zijn familie en vrienden. Alleen al vanwegeSchenke's lelijke Nederlands is deze biografie geen aanrader.

Connie Palmen: Als een weke krijger - Verspreid werk. Prometheus, Amsterdam. ISBN 9044606816; 277 blz. 15

'La Palmen' kun je niet verwijten dat ze lelijk schrijft: haar stijl én haar vaste thema's (tv, film, literatuur, liefde) houden dit wel heel verspreide werk bijeen. Daarbij zijn onder meer lezingen, theaterdialogen (leuk, want met Ischa), lofredes en voorwoorden.

Angst overwint alles - De beste verhalen uit het nieuwe Europa. Keuze en inleiding Arnon Grunberg. Meulenhoff, Amsterdam. ISBN 9029075392; 397 blz. 17,50

Grunbergs keuze uit Midden- en Oost-Europese verhalen opent met zijn lieveling, de Pool Marek Hlasko, die ,,het heeft over wat ontbreekt.. (..) geluk, liefde, iets van solidariteit'' En dat zegt ook iets over Grunbergs eigen werk. Zijn inleiding wordt gaandeweg overigens erg warrig. Jammer, maar de gekozen auteurs blijven de moeite. Naast grootheden als Havel, Milosz en Hrabal ook onbekende namen als Slawomir Mrozek en István -rkény.

Jakob van Riel: De achtste hoofdzonde. Balans, Amsterdam. ISBN 9050186912; 327 blz. 17,95

Drie Nederlanders op leeftijd ontmoeten elkaar in een kuuroord aan het strand. Een experiment van de regering, die hun vitaliteit wil testen. Geschreven in foutloos, maar ook kleurloos proza, waarin men vergeefs zoekt naar een verrassende zin, denkwijze of metafoor. Jakob van Riel is een schuilnaam.

Marian Keyes: Betrapt! The House of Books, Vianen. ISBN 904431419x; 476 blz. 17,90

Chicklit, ofwel vriendinnenproza. Over literair agente Jojo, haar hartsvriendin, een blonde bestsellerauteur (V) en allerlei romantische beslommeringen.

Bernardo Atxaga: De zoon van de accordeonist. Vert. Johanna Vuyk-Bosdriesz. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam. ISBN 9038800223; 422 blz. 22,50

Baskische generatieroman. David is (net als de auteur) opgegroeid in de jaren vijftig, en blikt terug op zijn jeugd. Gefrustreerd en vernederd onder Franco, en (daardoor) onder de invloed raakten van de Eta. Met zijn vriend Joseba maakte hij zich ook weer los van het activisme.

Lucía Etxebarria: Familieperikelen. Pimento, Amsterdam. ISBN 9049999786; 415 blz. 21,50

Nog een terugblik-roman van een Baskische schrijfster, maar nu een die inzoomt op de psychologie van het gezin. Schrijfster Eva kampte met een bazige vader, en is daardoor nog altijd onzeker. Was Etxebarria dat maar: dat zou haar proza misschien ten goede komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden