nieuwe boeken non-fictie

Patrick French: Naar Tibet. Vert. Henk Schreuder. Atlas, Amsterdam.

Noor Huijboom en Jorrit de Jong: 'Belgen doen het beter' - Zes redenen om morgen te emigreren. Meulenhoff, Amsterdam. ISBN 9085420059; 145 blz. euro15,95

De auteurs zijn allebei actief in 'Belgendoenhetbeter.nl' een groep die ijvert voor kwaliteitsverbetering van het openbaar bestuur in Nederland. Wat is makkelijker voor een Turk: een horecazaak openen in Antwerpen of in Amsterdam-West? De wederwaardigheden van twee concrete Turkse broodjeszaakeigenaars worden vergeleken. Zo ook twee vrouwen die een borstkankeronderzoek moeten laten doen, en twee burgers die hun inkomstenbelastingformulier willen invullen.

Luc de Vos: De volksmacht. Atlas, Amsterdam. ISBN 9045012529; 112 blz. euro10

Schrijver is de zanger van de Vlaamstalige popgroep Gorki. Hij ratelt gezellig weg, over de verwoesting van het landschap in Vlaanderen, het opknappen van de Gentse binnenstad (opmonterend!), over waarheid en leugen in tv-reclames, en over de uitblijvende sneeuw in de 'vervloekte jaren zeventig'.

Ulla Berkéwicz: Zijn we gék geworden? Een vergelijkend onderzoek naar fanatisme. Vert. Annemarie Vlaming. Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059111206; 116 blz. euro15,95

Schrijfster wordt christen, jood en moslim, en komt fanatisme tegen maar ook hoopgevende overeenkomsten. Van de religie moeten we het volgens haar juist hebben om de angsten van nu te boven te komen.

J.G. Kikkert: Honderd vaderlandse helden. Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059112008; 272 blz. euro19,95

Naast allerlei bekende grootheden (Cladius Civilis, Bonifatius, Floris V) ook minder bekende helden: Johannes Brugman - die 'praatte als...', Daniel Raap - die zich in de vroege 18de eeuw tegen de regentenoligarchie verzette, Catharina Mulder - 'Kaatje Mossel', Eillert Meeter - een 19de-eeuwse sensatiejournalist, en vele anderen. Een paar pagina's en als het even kan een plaatje per held.

Wibke Bruhns: Het land van mijn vader - geschiedenis van een Duitse familie. Vert. Hans Driessen. Arbeiderspers, Amsterdam. ISBN 9029562463; 336 blz. euro18,95

De vader van de schrijfster was betrokken bij de moordaanslag op Hitler in 1944, wordt daarna berecht en vermoord. Zijn dochter reconstrueert de familiegeschiedenis van haar vader, maar niet als heldenverhaal: het milieu van haar ouders was daarvoor te ontvankelijk voor de nazi-ideologie. De analyse van die ontvankelijkheid maakt het boek buitengewoon interessant.

Henricus Institoris: De Heksenhamer - Malleus Maleficarum. Inl. en vert. Ivo Gay. Voltaire, 's Hertogenbosch.

ISBN 9058480542; 472 blz. euro37,50

De uitgever prijst dit werk uit ca.1485 kortweg aan als 'een van de beruchtste en schandelijkste werken die ooit het daglicht zagen'. Een uiterst cynische handleiding voor inquisiteurs die koste wat kost 'heksen' wilden veroordelen en ter dood laten brengen. Tussen 1486 en 1669 34 keer herdrukt. En nu dus weer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden