NIEUWE BOEKEN NON-FICTIE

Bas Kromhout: Fout geboren – het verhaal van kinderen van foute ouders. Contact, Amsterdam. ISBN 9025417094; 213 blz. 17,90 euro Hun ouders werden in 1944 of 1945 door mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten weggehaald. Wat gebeurde er met de kinderen van deze geïnterneerde, 'foute' Nederlanders? Het Historisch Nieuwsblad hield een enquête onder mensen die het hebben meegemaakt. Er reageerden er 229. Daarvan werden er 21 nog een keer persoonlijk geïnterviewd. Al die verhalen komen in dit boek samen.

Leed en wrok. Sting: Broken music – de compositie van een leven. The House of Books, Vianen. ISBN 9044309315; 319 blz. 18,50 euro De autobiografie van een ongewone popmuzikant, ongewoon alleen al omdat hij veel heeft gelezen, een beetje tobberig is en erg gewetensvol, de lerarenopleiding heeft gevolgd, een paar jaar heeft lesgegeven en nog goed kan schrijven ook. Een katholieke jeugd in het saaie, brave Engeland van de jaren vijftig (lijfstraffen op school) en wat daar op volgde.

Geert Mak: Voorbij de blanco spaties. In één uitgave met Jana Beranová: In vredesnaam en Dick Benschop: Europa – Kiezen en delen. Het 4 en 5 mei-boekje van de Stichting Coll. Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Vanaf 5 mei in de boekhandel. ISBN 9059650093; 38 blz. 7,50 euro Bevat de 4 mei-herdenkingstoespraak van Geert Mak (Nieuwe Kerk in Amsterdam), een gedicht van Beranová, en de 5 mei-lezing van staatssecretaris Benschop (Martininikerk in Groningen). Mak is in ieder geval mooi.

Hans Renders: Gevaarlijk drukwerk – een vrije uitgeverij in oorlogstijd. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9023414306; 255 blz. 34,50 euro De Bezige Bij begon als illegale uitgeverij; ze ontstond uit 'het Utrechtse Kindercomité', een groep Utrechtse Corpsstudenten die joodse kinderen aan onderduikplekken hielp. Deze prachtuitgave schetst die geschiedenis en bevat bovendien afdrukken van alle 'rijmprenten' van de illegale Bij, plus een groot aantal gedichten en kleine brochures. Waaronder uiteraard 'De achttien doden' van Jan Campert.

Do du Preez-Verleun /Pauline Wesselink: Soldaat in verzet – de belofherleidente die Jan Verleun het leven kostte. Conserve, Schoorl. ISBN 9054291818; 416 blz. 24,95 euro Jan Verleun was een katholieke jongen uit Amsterdam-West. In mei 1940 moest hij in dienst en raakte gewond. Daarna kwamen hij, zijn vriendin Gré en zijn zus Do in het verzet terecht, in de groep CS-6, die onder andere collaborateurs doodde. Jan werd gearresteerd en omgebracht, Do overleefde en stelde met behulp van Pauline Wesselink heel gedetailleerd haar herinneringen aan haar broer te boek.

Ronald R. Burgett: Over de Rijn. Vert. Gerrit Jan van den Berg. Uitgeverij M, Amsterdam. ISBN 9022538214; 222 blz. 12,50 euro Vierde en laatste deel van Burgetts para-troopers-herinneringen aan de veldtocht van 19441945, die van de Normandische stranden tot diep in Duitsland voert. We zijn in dit deel op Duits grondgebied. Gevechtshandelingen, ontmoetingen met Russen en met bevrijde kampgevangenen, confrontaties met SSers. Simpele taal, weinig verrassend.

Drs. J. het Lam: Vriend van zondaren – over vermanen in het pastoraat. Boekencentrum, Zoetermeer. ISBN 9023915488; 116 blz. 13,50 euro Mag een pastor of ambtsdrager een gemeentelid de les lezen, als deze iets doet wat niet door de beugel kan? Hoe deed Jezus Christus dat? Zonder betuttelend over te komen?

Alain Finkielkraut, Ger Groot, Theo de Wit en Hans Bodelier: Dubbelzinnige democratie – de opmars van de radicale politiek. Damon, Budel. ISBN 9055735205; 91 blz. 11,90 euro In de democratie is 'alles aan debat onderhevig', niemand rekent zich het totale gelijk toe. Dat betekent dat de democratie zwak staat tegenover radicale politiek, de mensen die alles zeker weten. Een essay van Finkielkraut, ingeleid door Ger Groot en omkransd met Finkielkraut-interviews.

Nicoline van der Sijs: Hondsdraf – waar komen onze woorden vandaan? Sdu, Den Haag. ISBN 9012100879; 149 blz. 12,50 euro Geen etymologisch woordenboek, zoals dat van Van Dale, waar deze schrijfster ook aan meewerkt. 'Hondsdraf' legt in simpele taal uit hoe etymologen te werk gaan, de mensen die hedendaagse woorden proberen te tot hun oer-wortels in één van de vele talen die het hedendaagse Nederlands hebben gevormd. Met honderden voorbeelden.

Koert ter Veen: Van lammeren naar leeuwen – over de opkomst van het christendom. Aspekt, Soesterberg. ISBN 9059111788; 308 blz. 24,98 euro Een beetje een boze studie: Het Christendom, betoogt de auteur met kracht van argumenten, werd onder de heidense keizers helemaal niet zo vervolgd als de verhalen willen. Keizer Constantijn was helemaal niet van de geloofsinhoud gecharmeerd. Hij zag in de christelijke religie gewoon een nuttig instrument. Christenen hebben het in het Laat-Romeinse Rijk gewonnen mede omdat ze onverdraagzamer waren dan anderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden