nieuwe boeken non-fictie

Uri Rosenthal e. a.: Het terroristische kwaad - diagnose en bestrijding.

Boom, Amsterdam. ISBN 9054546077;

201 blz. euro 24 Van internationale samenwerking moeten we het in de strijd tegen het terrorisme niet hebben. Wel van sterke nationale staten. De strijd tegen de terroristen is belangrijker voor de rechtsstaat dan een fijnzinnige omgang met rechtsregels achter de komma, betogen de auteurs.

Heribert Schwan en Helgard Heindrichs: Josef Blösche, de SS'er - biografie van een moordenaar. Vert. Jantsje Post. Ten Have, Kampen. ISBN 9025954731; 320 blz. euro 29,90 Blösche viel op, in het getto van Warschau, als een uitzonderlijk wrede SS'r. Hij is bekend van de foto waarop hij een klein jongetje onder schot houdt. Dit boek probeert te verklaren waarom hij de persoon werd die hij geworden is.

Vincent Brümmer: Ultiem geluk - een nieuwe kijk op Jezus, Verzoening en Drie-eenheid.

Kok, Kampen. ISBN 904351023; 221 blz. euro 17,90 Gewezen hoogleraar godsdienstwijsbegeerte heeft het in dit boek over de belangrijkste leerstelligheden uit de christelijke geloofsbelijdenis: de verzoening door de dood aan het kruis, de drievuldigheid van God en de twee naturen van Jezus. Hij voelt er niets voor om deze ' onbegrijpelijke'elementen in de leer als mysteries weg te zetten. We moeten ze als een uitdaging zien, als een op te lossen puzzel, vindt hij.

Amy Butler Greenfield: Het volmaakte rood - macht, spionage en de zoektocht naar de kleur van passie. Ve r t . Meile Snijders. Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 902341666x; 334 blz. euro 24,50 In de Middeleeuwen waren de ververs van de Toscaanse stad Lucca er het beste in: het gebruik van plantaardige goedjes om een scharlaken verfbad voor zijde te maken. Toen Hernan Cortes Mexico veroverde, ontdekten de Europeanen cochenille, (een parasiet die op planten leeft), om rood mee te maken. Zo vertelt dit prettige boek maar verder, over kleur en verf: een rode draad door de wereldgeschiedenis.

Bart Top: Religie en verdraagzaamheid. Tien gesprekken over tolerantie in een extreme tijd. Ten Have, Kampen. ISBN 9025955363; 142 blz. euro 14,90 Een bundel interviews, stuk voor stuk interessant en niet clichématig, over de onverdraagzaamheid van en de onverdraagzaamheid jegens gelovigen. André Rouvoet en Huub Oosterhuis, James Kennedy en Andreas Kinneging, Evelien Gans en Farah Karimi, Haci Karacaer en Mohammed Benzakour.

Gayle Forman: Verweggistan - reizen in een krimpende wereld. Vert. Lia Belt. Sijthoff, Amsterdam. ISBN 9024548683; 286 blz. euro 16,95 Prachtige reisverhalen, over Tolkien-fanaten in Kazachstan, werkeloze hoeren in Amsterdam, rappers in Tanzania, en nog veel meer.

Jan de Bas: Hervormd op wielen - wielerkampioen Cees Erkelens. Aspekt, Soesterberg. ISBN 905911132x; 312 blz.

euro 22,95 De waargebeurde geschiedenis van een slagersjongen uit Hazerswoude, die rond 1910 triomfen vierde op de wielerbanen van Europa. Geloof, geestelijk geluk en fietsen hadden in zijn leven alles met elkaar te maken. De auteur (leraar, historicus en dichter) is zijn kleinzoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden