nieuwe boeken non-fictie

Aalberse was minister van arbeid vanaf 1918 en de man van de achturendag. De katholieke politicus (hij was in de jaren dertig ook fractieleider van de RKSP en later voorzitter van de Tweede Kamer) hield vanaf 1891 tot 1947 een dagboek bij. De teksten staan integraal op internet (www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/Aalberse), vanaf 1902 zijn ze ook te lezen in dit prachtig uitgegeven boek.

Zwemkampioene Lynne Cox traint het liefst in de vrije natuur, de oceaan. Al eerder schreef ze ’Swimming to Antarctica’. Nu vertelt ze, in een snoezig ogend boekje, hoe ze een babywalvisje redde. Het dier was van zijn moeder weggedreven. Ploegend door een ijskoude oceaan brengt Lynne het walvisje terug bij zijn vijftien meter lange moeder. Fijn, maar wel wat zweverig verhaal: ,,Ik moest improviseren (...) positief blijven, want ik was ervan overtuigd dat het walvisje mijn energie zou opvangen.’’

Herinneringen van de man die bijna dertig jaar lang algemeen secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad was en daarmee het gezicht van de Nederlandse vredesbeweging. Het boek draait vooral om de periode van de Koude Oorlog en de strijd tegen de plaatsing van kernwapens. Zowel de westerse als Oost-Europese inlichtingendiensten (de Stasi in de DDR met name) hielden Faber toen scherp in het vizier.

Dat zwanen voor ze dood zijn een gezang aanheffen, de zwanenzang, is biologisch gezien onzin, maar het is wél deel van onze cultuurhistorie. Vanuit dit perspectief onderzoekt Ton Lemaire, onze bekendste natuurfilosoof, de culturele betekenis van de vogel van de oudste tijden tot nu. Hij beperkt zich daarbij tot arend, raaf, zwaan, koekoek, nachtegaal, veldleeuwerik, kraanvogel en uil. Dat levert natuurlijk al karrevrachten materiaal op, waar Lemaire jammer genoeg een beetje in verdronken lijkt te zijn. Neemt niet weg dat het niet erg vloeiend geschreven boek bulkt van de interessante citaten en wetenswaardigheden. Wist u dat ’Kuckuck’ in het Duits ook ’hoer’ betekent, net als ’coucou’ in het Frans? En dat de zang van de nachtegaal in Perzië en de Arabische wereld overwegend werd opgevat als klacht?

Kloeke biografie van deze Belgische econoom, journalist, marxist en kenner van de misdaadroman die in de jaren zestig en zeventig grote invloed had op studenten. De auteur, verbonden aan het Biografie-instituut in Groningen, kreeg als eerste toegang tot Mandels archief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden