nieuwe boeken letterkunde

Geen andere (Nederlandse) schrijver schreef zo consequent vanuit het perspectief van het dier als Anton Koolhaas. Mussen, snoeken, forellen, varkens en konijnen werden bij hem personages. Werd Koolhaas beïnvloed door inzichten in de biologie, of de filosofie? Dat wordt onderzocht in deze uitstekend leesbare studie.

Mag je praten over boeken die je niet kent? Bayard, docent Frans en psychoanalyticus, vindt van wel. Want tussen nooit-hebben-opengeslagen en met-aandacht-hebben-gelezen bestaan vele gradaties: boeken bijvoorbeeld die je alweer half bent vergeten. „Een boek niet gelezen hebben is de meest voorkomende situatie.”

„Ik was veel alleen. In mijn vroegste jaren met mijn bromtol (...)” De bekende liedjesschrijver en dichter liet een bijna voltooide autobiografie na, die loopt van zijn vroege jeugd tot en met zijn zijn zestigste verjaardag: kort daarna stierf hij. Een compact geschreven, aantrekkelijk boekje, rijk geïllustreerd met foto's uit het familiearchief.

Bundel essays gebaseerd op een symposium ’Literatuur en geneeskunde’ dat onlangs werd gehouden aan de VU. De schrijvers onderzochten hoe verslaving in romans, poëzie en films verbeeld wordt.

Omgevallen boekenkast Alberto Manguel wist met ’Een geschiedenis van het lezen’ (1996) een groot publiek te bereiken. In deze ’biografie’ van de Ilias en Odyssee gaat hij na hoe schrijvers à la Vergilius, Dante, Goethe, maar ook Freud de klassiekers opnamen en verwerkten.

„Taal is wat wij gemeen hebben”, zo begint de hier boven al genoemde Manguel deze essays over literatuur en onverdraagzaamheid. Met verwijzing naar Alfred Döblin, het Gilgamesj-epos, Don Quichot en Hal (de computer uit de film 2001: A space oddity) betoogt Manguel dat kunst niet alleen troost biedt, maar er ook voor zorgt dat we onze (hebzuchtige) tijdgeest beter doorzien.

In 1954 was de auteur van dit boek de piepjonge hoofdredacteur van de Franse Playboy. Toen ze dé ster van de Franse letteren van toen, Francoise Sagan, vroeg een verhaal voor haar blad te schrijven, werd ze door de schrijfster verleid. In dit boek doet ze verslag van haar gedoemde affaire met Sagan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden