Nieuwe boeken fictie

Bruno Apitz: Naakt onder de wolven. (Nackt unter Wölfen) Vert. Henk Nijman (1961), herzien door Marten de Vries. Cossee Century, Amsterdam; 431 blz. euro 29,90

Herziene herdruk van een boek dat in 1958 een antifascistische DDR-klassieker werd, nadat Apitz de moed van de communisten op bevel had aangedikt. Het is het waargebeurde verhaal van een driejarig joch dat Buchenwald in gesmokkeld werd om aan deportatie naar Auschwitz te ontkomen. Onlangs werd ontdekt dat deze Stefan Zweig werd 'geruild' tegen een zestienjarig Roma-kind. De nieuwe vertaling is gebaseerd op Apitz' oorspronkelijke manuscript.

Felix Oestreicher: Nachher/ Naderhand. Kampgedichten. AfdH Uitgevers, Enschede; 105 blz. euro 34,50

Vanuit Nederland, waar de Oostenrijkse arts Oestreicher met zijn gezin heen was gevlucht, werd hij in 1943 met de zijnen gedeporteerd. Alleen jongste dochter Helly vond tijdig een onderduikades. Zij bundelt nu de gedichten die haar vader in Westerbork en Bergen-Belsen schreef. Het boekje bevat ook (familie)foto's, deels van Felix' zus, de fotografe Maria Austria.

Channa Kalmann: Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten. Aspekt, Soesterberg; 412 blz. euro 19,95

In dit overzicht van 65 jaar internationale Holocaustliteratuur legt literatuurwetenschapper Kalmann uit hoe en wanneer humor in Holocaustliteratuur kan werken - zolang die maar 'stilvalt' voor de daadwerkelijke vernietiging.

Frida Vogels: Dagboek 1974-1976. Van Oorschot, Amsterdam; 534 blz. euro 29,50

Het tiende deel van de dagboeken, die ongekend eerlijk en miniutieus verslag doen van een (vrouwenleven). Haar twijfels aan zichzelf, aan haar huwelijk, aan haar karakter, zetten ook in dit deel weer de toon: "Wat me aan dit alles zo schokt, is de menselijke rijkdom die ik in Dea voel, onvergelijkelijk veel groter dan de mijne."

Thomas Verbogt: Kleur van geluk. De Kring, Amsterdam; 224 blz. euro 18,95

"Natuurlijk nam ik vaak afscheid in mijn leven, van mensen, van situaties, van gewoontes misschien, van verwachtingen, van plannen, van vertrouwen dat ik had in iemand of iets, maar ik dacht er nooit over na, hooguit vluchtig." Maar op zijn zestigste gaat de verteller in deze Verbogt (zelf uit 1952) dat wel doen. Hij stelt vast dat hij zich nooit aan geluk heeft kunnen overgeven.

Jonathan Dee: Een goed excuus. (A Thousand Pardons) Nieuw Amsterdam. Amsterdam; 271 blz. euro 19,95

"Dee is een extreme aanhanger van het show, don't tell-principe, van hem hoef je geen morele oordelen te verwachten over het gedrag van zijn personages", scheef Rob Schouten lichtelijk geïrriteerd over een eerder vertaalde roman van deze Amerikaan. Ook hier schotelt Dee ons weer een staalkaart van moreel verval voor. Na haar scheiding moet Helen multinationals adviseren over hoe zij na publieke schandalen excuses moeten aanbieden. Zelf blijkt ze daar helemaal niet zo goed in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden