nieuwe boeken fictie

Op een morgen treft de bejaarde fotograaf Dick Noordeloos zijn eveneens bejaarde vriend Ijsbrand Blok, kunstschilder, dood aan in bed. Zijn dood brengt hem in contact met diens dochter Karien, die wil dat hij Ijsbrands schilderijen fotografeert, en roept herinneringen op aan het verleden, aan IJsbrands vrouw Nadia en aan de heftige discussies die de twee mannen hadden over kunst. De artiistieke personages bieden Bernlef in zijn nieuwe roman de ruimte om in te gaan op thema's als kunst en werkelijkheid, vroeger en nu (de digitale camera!), jeugd en ouderdom. Dat alles tegen de achtergrond van het door hem vaker verbeelde strand- en duinlandschap.

Toussaint, in 1985 in één klap beroemd geworden met ’De badkamer’, wordt vanwege zijn heldere en daardoor juist licht mysterieuze taalgebruik gerekend tot de Franse ’minimalisten’. Bedrieglijk simpel oogt ook ’Vluchten’ (’Fuir’) een melancholieke liefdes- en avonturenroman die zich grotendeels afspeelt in China. De Franse hoofdpersoon krijgt op het vliegveld een enveloppe met 25 miljoen dollar toegespeeld door éne Zhang Xiangzhi, heeft een affaire met een Chinese vrouw, en doorkruist met deze twee vreemden het moderne China, al blijft hij per mobiele telefoon verbonden met zijn Parijse Marie. Het boek won de Prix Medicis.

Nina Fischer, een balletdanseres die haar beste tijd heeft gehad, loopt op een dag in het jaar 1968 van huis weg en neemt haar zoontje Wessel mee. Die is dan twaalf jaar oud, en krijgt een nieuwe kamer in zijn moeders Rotterdamse balletschool. Alwaar hij ook kennis zal maken met zijn eerste grote liefde: Saskia. Evenals Münstermann in ’De bekoring’ zet Stevens in zijn vijfde roman een klein monument neer voor zijn eigenzinnige moeder, zonder daarbij af te doen aan het leed dat haar vrijheidsdrang teweeg brengt bij haar zoontje. Zoals Rob Schouten in zijn recensie van Stevens vorige roman ’Gouden Bergen’ schreef: [Bij Stevens] heeft de vrouw (...) een eigen leven en eigen obsessies en die zullen op den duur de loop van het verhaal bepalen. ’’

Opmerkelijk zelfverzekerd Amerikaans debuut over het moeilijke huwelijk tussen een keurige econoom en een tamelijk ordinaire roodharige croupier, Dallas Cole genaamd. Zij trekt haar econoom de nihilistische wereld van Las Vegas binnen. Een wereld die Legendre welbespraakt en overtuigend neerzet, niet in het minst door zijn mooie portret van de verveelde, maar zeer menselijke Dallas, die haar man ten slotte aan een ander verliest. ,, Liefde. Dallas voelde er bijna niets meer van. De straling was zo zwak dat ze niet te meten viel, als het licht van een lang geleden uitgedoofde ster.’’ De Amerikaanse schrijver, zelf ook econoom, woont en werkt inmiddels in Edinburgh.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden