Nieuwe boeken fictie

Denis Johnson: Treindromen. (Train Dreams) Vert. Maarten Polman. Anthos, Amsterdam; 92 blz. € 12,95

"Daarna woonde Grainer in de hut, zelfs in de winter." Aan het begin van de twintigste eeuw verliest een Amerikaanse dagloner vrouw en kinderen en doolt op zoek naar werk door het Westen. Denis Johnson (die hier bekend werd met zijn Vietnam-

roman 'Een zuil van rook') kreeg veel bijval (en een Pulitzer-nominatie) voor dit uitgebeende portret van een pechvogel, en van industrialiserend Amerika.

Alan Bradley: De kunst van het liegen.(A red Herring without Mustard) Luitingh-Sijthoff, Amsterdam; 382 blz. € 19,95

Opvolger van een in Engelse sferen gedoopt verhaal met een meisje als detective. Over de voorganger schreef Hanna de Heus in Trouw: "Niet alleen vanwege de setting is dit een fijn boek, maar ook door de heldin en vertelster: Flavia de Luce. Dit elfjarige meisje begrijpt niets van haar familie of van de wereld, maar des te meer van scheikunde, haar grote passie."

Abolqasem Ferdowsi: Het boek der koningen. Vert. Marjolijn van Zutphen. Bulaacq, Amsterdam; 461 blz.€ 39,50

Voor deze eerste Nederlandse vertaling van dit Iraanse epos uit de elfde eeuw is een selectie gemaakt uit deel een: een kleurrijke mix van mythe, legende en heldenverhaal. Vooral de krijger Rostam ('met het lijf van een olifant') wordt uitgebreid bezongen. Goed besteed aan wie geniet van fraai beschreven veldslagen, exotisch gestoffeerd met kamelen, sterrenhemels, paleizen, strijdrossen, zwaarden en af en toe een woedende moeder: "Jij jeugdige woeste olifant, vanwege je kracht minacht je je geest." Voor de levendige vertaling van dit dikke epos verdient Marjolijn van Zutphen een lintje.

Beppe Fenoglio: Een privékwestie. Vert. Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd. De Bezige Bij, Amsterdam; 190 blz. € 23,90

Deze moderne Italiaanse klassieker stamt uit 1963, maar speelt zich af in november 1944. In de mistige heuvels van Piëmonte doet de jonge partizaan Milton een villa aan waar een oude vlam van hem woonde, Fulvia. Als hij hoort dat zij een affaire had met zijn beste vriend Giorgio begint hij een gevaarlijke, obsessieve zoektocht naar zijn oude vriend.

C.B. Vaandrager e.a.: Rotterdam. Lebowski Publishers, Amsterdam; 517 blz. € 29,90

Een schatkist vol Rotterdamse literatuur, dat stond de uitgever voor ogen. Dat lukte niet helmaal: soms stuit je ineens op een stuk over de grafisch ontwerpers van Hard Werken (literatuur?). Maar moois is zeker te vinden in deze nogal wilde bloemlezing. Zoals een decemberverhaal van Rien Vroegindeweij: "Veertien dagen later drong de Russische vrieskou dwars door het ijzeren gordijn heen ons luchtruim binnen en op tweede kerstdag viel de eerste sneeuw." Tegelijkertijd werd het opzienbarende debuut uit 1960 van ras-Rotterdammer C.B Vaandrager herdrukt: 'Leve Joop Massaker'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden