Nieuwe boeken fictie

Qais Akbar Omar: Het fort met de negen torens. Vert. Caroline Mejer en Saskia van der Lingen. De Bezige Bij, Amsterdam; 461 blz. euro 24,90

Op het eerste gezicht lijkt deze roman over een jeugd in Afghanistan een voorspelbare variant op 'De vliegeraar': als de verteller zeven is, breekt de burgeroorlog uit, waardoor zijn familie van huis en haard verdreven wordt. Maar Qais Akbar Omar (ook auteur van 'Shakespeare in Kabul') overtuigde met zijn krachtige verteltrant ("de frontlinies kronkelden als slangen") ook de doorgaans kritische Washington Post en New York Times van zijn talent als schrijver.

Gerardo Soto y Koelemeijer: De gestolen kinderen. Nieuw Amsterdam; 255 blz. euro 17,95

Decennialang ontvoerde Franco tienduizenden kinderen van politieke tegenstanders, die ter adoptie werden aageboden aan kinderloze echtparen. Dat gegeven inspireerde Soto y Koelemeijer (1975) tot zijn tweede roman. Miguel is al volwassen als een tante hem inlicht dat hij geadopteerd is. Is hij één van de verdwenen kinderen?

Tatiana de Rosnay: onvoltooid verhaal. (Russian Link) Vert. Inge de Heer. Artemis & Co, Amsterdam; 331 blz. euro 19,95

Doorgaans zijn de vertellers in de bestsellende romans van De Rosnay vrouwen, maar dit keer is de hoofpersoon een man: Nicolas-- ook de naam van De Rosnays echtgenoot. Nicolas' Russische roots brengen hem naar Sint-Petersburg, hetgeen inspireert tot een goed verkopende roman. Maar succes brengt gevaren met zich mee. David Vann: Goat mountain. (Goat Mountain) Vert. Thijs van Nimwegen. De Bezige Bij, Amsterdam; 250 blz. euro 18,90

Sinds zijn overdonderende debuut 'Legende van een zelfmoord' schrijft Vann in snel tempo heftige romans, gebaseerd op zijn jeugd als zoon van een vader die zijn depressies verdreef met een destructieve drang naar opgaan in de wildernis. In 'Goat Mountain' loopt een weekendje jagen voor de elfjarige verteller uit op een gruwelijk drama.

Remco Campert: Hotel du Nord. De Bezige Bij, Amsterdam; 134 blz. euro 17,90

Ondanks zijn hoge leeftijd schrijft Campert nog steeds, met een lichtvoetige ironie die in Nederland zelden worden geëvenaard. Hier beschrijft hij hoe ene Walter Manning na 762 dagen geheelonthouding naar Zuid-Frankrijk vlucht, waar de drank hem weer in zijn greep kreeg. "De calvados verspreidde een warme gloed in zijn buik."

Cynthia McLeod: Tutuba. Het meisje van slavenschip Tutuba. Conserve, Schoorl; 115 blz. euro 10

Voor het eerst sinds 2005 verschijnt er weer een novelle van deze Surinaamse schrijfster. Deze herfst gaat ook de verfilming van McLeods roman 'Hoe duur was de suiker' in roulatie. 'Tutuba' vertelt het verhaal van een 15-jarig Ghanees meisje dat in 1737 uit Afrika naar Suriname wordt verscheept. Nadat het schip is vastgelopen komen 664 gevangenen om: het ruim is dichtgetimmerd. Naast de bemanning overleven alleen Tutuba en 15 anderen de ramp.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden