nieuwe boeken fictie

Nou ja, verhalen? Deze pil telt (Nederlandstalige) interviews, recensies, een essay van Joost Zwagerman over Madonna en allerhande verhalen van wisselend niveau. Verdonschot koos alleen ’wat hij zelf leuk vond’. ,,Alles waar ik om moest lachen, ontroerd door raakte, kwam er in. Subjectiever kan het niet” laat hij weten op de site van de Vpro.

Danny Muggeput – Brusselmanslezers kennen hem al van de gunstig besproken romans ’Muggeput’ en ’De perfecte koppijn’ – kampt nog steeds met een artistieke crisis. Pas als de Nederlandse Toos zich aandient, lijkt hij gevonden te hebben wat hij zocht. „Toos werd zo hitsig van Danny's quasiperfecte lichaam dat ze zich niet langer kon beheersen.”

Cynthia Ozick geldt, met Bernard Malamud, Saul Bellow en Philip Roth als één van de belangrijkste Amerikaans-Joodse schrijvers. Deze ingehouden, maar hartverscheurende roman portretteert Holocaustoverlevende Rosa. In het kamp verborg ze haar baby in een sjaal. Maar de zuigeling werd ontdekt en gedood. Later komen we Rosa weer tegen in Florida, verarmd, getraumatiseerd, en in de vaste overtuiging dat haar dochtertje nog leeft.

Tweede deeltje in de nieuw vertaalde jeugdherinneringen van de grote Rus; eerder verscheen al ’Kinderjaren’. De jonge Nikolaj is nu twaalf, zijn moeder is dood, zijn beschermde leventje voorbij. Hij gaat bij zijn tante in Moskou wonen en wordt verliefd op de bediende Masja.

Verteller in deze debuutroman is een Molukse kleermaker. Vanuit zijn perspectief maken we kennis met jongere Molukse Nederlanders.

Nieuwe serie dierenvertellingen. De krekel heeft een zwaar gevoel in zijn hoofd: hij is depressief. Andere dieren begrijpen daar weinig van. De kraai bijvoorbeeld: „’Somber, kraste hij schamper. ’Wel ja...!’” Taarten en opbeurende woorden helpen ook al niet. Maar op een dag is het zware gevoel opeens weg: „’Zomaar’, zei de krekel ’ik ben zomaar beter geworden.”

Voor dit deel van de klassiekersreeks Perpetua maakte Gerard Koolschijn en nieuwe vertaling van de Antigone. Zijn Oidipous-vertaling stamt uit 2004.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden