Nieuwe boeken fictie

LEONIE BREEBAART

David Mitchell: Tijdmeters. (The Bone Clocks)

Vert. Harm Damsma en Niek Miedema. Nieuw Amsterdam; 591 blz. euro 24,95

David Mitchell (1969), doorgebroken met 'Cloud Atlas' (2oo4) en auteur van de veelgelezen roman 'The Thousand Autumns of Jacob de Zoet' (2010, vertaald als 'De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet') heeft een vaste schare fans, die deze nieuwe pil met groot enthousiasme ontvingen. Ook veel critici prezen het boek, al reageerde de doorgaans betrouwbare Washington Post niet onverdeeld positief op Mitchells nieuwste 'literaire sudoku'. Hoofdpersoon in 'Tijdmeters' is Holly Sykes, die we volgen op haar avontuurlijke levenspad en in haar wijdlopige gedachten: "Kijk: rimpels woekeren als schimmels over onze perzikachtige huid; spataderen wurmen zich beat-voor-beat-voor-beat-voor-beat-voor beat-voor-beat door onze gewaxte kuiten (...)"

undefined

Clara Stokhof: Het verloren jaar.

Querido; 334 blz. euro 19,99

Debutante Clara Stokhof studeerde politieke filosofie. Als barvrouw deed ze een idee op voor deze roman over een man die straatdealer wordt, nadat hij bevriend is geraakt met de Rus Vasili Nikolajev. "Pauw-pauw. Ik krijg een pistool. Ik heb er nog nooit een gebruikt, weet niet hoe ik zo'n ding moet hanteren. Mijn broer Berend had vroeger een klapperpistool, ik raakte het niet aan, werd er bang van." Er had nog wel wat gesnoeid mogen worden in deze roman, waarin bovenstaande passage in andere bewoordingen nog twee keer wordt herhaald.

undefined

Alexander Solzjenitsyn: Abrikozen op sap en andere verhalen.

Vert. Madeleine Mes. Nieuw Amsterdam; 367 blz. euro 22,95

Dat deze Rus in 1970 de Nobelprijs voor literatuur won, had waarschijnlijk eerder te maken met zijn verzet tegen het Sovjetregime (en zijn beroemde verslag van zijn gevangenschap in 'De Goelag Archipel') dan met louter literaire verdiensten. Zeker naar huidige maatstaven klinkt hij regelmatig bombastsich: "Ja, de oorlog is een dagelijks kwellende last, met fel afstekende dagen waarop een onzorgvuldig man gemakkelijk zijn bloed of zijn leven laat." Deze negen verhalen schreef Solzjenitsyn na zijn terugkeer naar Rusland in 1994.

undefined

Georges Perec: De Condottiere (Le Condottière)

Vert. Edu Borger. Arbeiderspers; 156 blz. euro 15

De Fransman Georges Perec (1936-1982) is het voorbeeld van een writer's writer: onder ingewijden bejubeld om zijn esprit en originaliteit, bij een groot publiek minder bekend. Maar zelfs ingewijden die boeken als 'Het leven een gebruiiksaanwijzing' of 'De dingen' door en door kennen, zijn meestal niet bekend met dít boek, zijn debuut, in 1960 door Gallimard geweigerd, nu vertaald door Perec-kenner Edu Borger. Het is een ongewone, filosofisch-sprankelende roman over een schilderijenvervalser die zijn opdrachtgever heeft vermoord en via een zelfgegraven gang uit zijn atelier hoopt te ontsnappen. "Over een paar minuten zal deze steen - en de hele wereld eromheen die eraan vastzit - naar beneden komen en de weg vrijmaken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden