Nieuwe boeken fictie

Marie NDiaye: Ladivine. (idem) Vert. Jeanne Holierhoek en Nini Wielink. De Geus, Breda; 414 blz. euro22

Met haar roman 'Drie vrouwen' won de Française in 2009 de Prix Goncourt, volgens recensent Ger Leppers volkomen terecht. In haar nieuwe boek zet NDiaye opnieuw een krachtig beeld neer van vrouwen aan de onderkant van de samenleving.

Clarisse houdt haar echte identiteit jarenlang verborgen voor haar man. Haar moeder, schoonmaakster, bezoekt ze in het geheim.

Simone van der Vlugt: De lege stad. Ambo/Anthos; 297 blz. euro 19,99

Met haar thrillers, jeugdboeken en toegankelijke historische romans heeft Van der Vlugt een brede schare lezers voor zich gewonnen. Deze roman gaat over een pasgetrouwde vrouw die na het bombardement op Rotterdam haar zusjes en broertjes in huis neemt. Dat is niet altijd een makkelijke opdracht.

Bruno Schulz. De kaneelwinkels & Sanatorium Clepsydra. Vert. Gerard Rasch. Meulenhoff; 382 blz. euro 19,99

"Het hondje was van fluweel, warm en trillend van een klein, haastig hart." Wie zulke zinnen schrijft, mag niet vergeten worden. Van de Pool Schulz (1892, in 1942 doodgeschoten door de Gestapo) verschijnen nu twee prachtig vertaalde verhalenbundels in herdruk.

Nikos Kazantzakis: Leven en wandel van Zorbás de Griek. Vert. Hero Hokwerda. Wereldbibliotheek; 366 blz. euro 24,95

Sommigen herinneren zich misschien nog de film met Anthony Quinn als Zorbás. Maar ook het boek blijft het lezen waard. Hoe u ook over Griekenland denkt, Zorbás (tegenpool van de piekerende schrijver-hoofdpersoon) blijft een aantrekkelijke vrijbuiter. "'Niet altijd zo rekenen baas' vervolgde Zorbás, 'laat die cijfers toch. Smijt die ellendige weegschaal aan stukken en sluit die kruidenierszaak.'"

Joshua Ferris: Weer opstaan op een christelijk tijdstip. (To Rise Again at a Decent Hour) Vert. Dirk-Jan Arensman; 343 blz. euro 19,99

De Amerikaanse schrijver Joshua Ferris stelt op lichte toon filosofische vragen in deze zedenschets over een New Yorkse tandarts wiens identiteit gekaapt wordt op internet. Paul O'Rourke worstelt met de angst dat zijn onlinekopie een betere versie is van hemzelf. Ferris haalde de shortlist van de Man Booker Prize, in 2014 voor het eerst ook open voor Amerikanen. "De mond is een rare plek, donker, nat, toegang verschaffend tot een binnenste waarover de meeste mensen liever niet zouden nadenken."

Chrétien Breukers: Lot. Marmer; 193 blz. euro 17,95

Debuutroman van een schrijver/dichter die ook bekend is als redacteur van de literaire weblog 'De Contrabas'. Een veelbewogen jaar inspireerde Breukers tot deze 'existentiële roman', waarin het winnen van een erfenis een gerede rol speelt.

Geluk, zo blijkt, 'is een saai verhaal'. Een stoïcijnse levenshouding werkt beter. "Ik had na mijn winst geleefd om geld op te maken. Het maakte allemaal niet uit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden