Nieuwe boeken fictie

J.J. Voskuil: Ik ben ik niet. Voorafgegaan door Detlev van Heest: Het mislukte leven. Van Oorschot, Amsterdam; 256 blz. euro 19,50

Voor iedereen die van Voskuil houdt is dit boek smullen. Niet zozeer om de hier heruitgegeven recensies van Voskuil, die de helft van het boek beslaan (en die onder meer gaan over Kafka, Musil, Kraus), maar vooral door het interview dat Van Heest had met Voskuils weduwe, de onnavolgbare Lousje Voskuil, met wie hij uitgebreid ging eten en wandelen. En praten dus: "'Had Han wel sympathie voor Drees?' 'Neehee, hij vond dat een ontzéttend beperkte man, een heel rechtse man ook.'"

Jess Walter: Schitterende ruïnes. (Beautiful Ruins) Vert. Nicolette Hoekmeijer. Marmer, Baarn; 410 blz. euro 19,95

Thema én setting van deze roman zijn uiterst romantisch. In het Italiaanse Cinque Terre van 1962 neemt een Hollywood-acrtrice haar intrek in het hotel van een jonge Italiaan. Tussen hen groeit een liefde die decennia van gemis zal doorstaan. Het boek werd een bestseller, al merkte The Guardian op dat 'Beautiful Ruins' ambieert meer te zijn dan een strandboek, maar daar niet helemaal in slaagt.

Caterina Bonvivini: De man die flirtte met de domheid. Vert. Manon Smits. De Geus, Breda; 283 blz. euro 19,95

Met 'Het evenwicht van haaien' scoorde deze jonge Italiaanse een hit. In deze nieuwe roman over een doelloos ronddolende jongvolwassene, schrijft ze: "Ik ben net een haai: als ik niet meer beweeg, ga ik dood. En toch merk ik dat bepaalde verlangens terugkeren, me verleiden, en ik hap elke keer weer toe."

Marte Kaan: Saboteur. Ambo, Amsterdam; 138 blz. euro 16,95

"Liefde is een keuze, daar is het gemiddelde huwelijk een bewijs van." Psychologe Marte Kaan schreef al een essaybundel, maar stelt haar pen nu in dienst van het verhaal, waarin de personages met grunbergiaanse scherpte worden neergezet: "Het stel dat die ochtend voor haar zit is volledig versleten."

Meg Wolitzer: De interessanten. (The Interestings) Vert. Robert Neugarten. Xander, Amsterdam; 480 blz. euro 18,95

De titel van deze Amerikaanse pil is ironisch bedoeld: zes artistiek getalenteerde jongeren ontmoeten elkaar tijdens een zomerkamp. Later blijken hun talenten lichtelijk overschat.

De stijl van deze bestseller is niet heel opmerkelijk, maar Wolitzers beschrijving van heel gewone mensen werd door The Independent briljant genoemd, en kreeg ook in bladen als Elle en Vogue veel waardering.

Nelleke Noordervliet: Gigengacks reizen. Atlas Contact, Amsterdam; 165 blz. euro 15

"Mevrouw Gigengack weet niet hoe het komt, maar haar tijd in Las Vegas wordt gekenmerkt door gedachten over de tijd." In dit vervolg op Noordervliets eerdere boek over deze ondernemende dame, volgen we haar naar diverse landen (waaronder Israël en Suriname) en maakt zij ons deelgenoot van de (vaak boeiende) gedachten die deze reizen bij haar los maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden