nieuwe boeken fictie

„Na een beukende start met moddervette bigbeat had ik het accent via breakbeats op tribal gelegd (...)”. Hyper-eigentijdse roman rond twee broers: de één auteur van een megaseller zonder vervolg, de ander zijn doodzieke broer die hem een manuscript nalaat. Het psychologisch drama wordt bedolven onder sfeerschetsen van de Amsterdamse scene, maar dat vindt Te Rijdt, die ook de corpsballen-satire ’Mores’ schreef, misschien niet erg.

Liedkunst is vooral een Duitse aangelegenheid – denk aan het duo Schumann-Heine, zo leert deze selectie; de bundel telt maar enkele Russische, Franse en Engelse liedteksten – alle mét vertaling. De inleiding informeert ons vooral over de levens van de componisten.

Zoals zo vaak in de romans van deze schrijfster is de hoofdpersoon een kunstzinnige, eenzelvige vrouw. Martha Duinker past op het huis van een overleden tante, en gelooft dat een onbekende geregeld het huis binnensluipt. Werkelijkheid of fantasie? Sauwers ’o zo luchtig schijnende, maar in wezen zwaarmoedige verhalen’ (NRC Handelsblad) worden meestal goed besproken.

Drie literaire tijdschriften over het Boekenweekthema Muziek. In Tirade schrijft Wouter van Oorschot over Scarlatti en dicht Erik Menkveld ’Schumanniana’. In Bunker Hill een gesprek met Thomése en gedichten over muziek: van Jan Lauweryns en Pieter Boskma bijvoorbeeld. Armada biedt onder meer: J.H. de Roder over Schuberts ’Winterreise’ en Maaike Meijer over de poëtica van droefheid en troost.

Uitvinder van het toilet was Sir John Harrington (1589). Er zijn zes soorten scheten: de brutale, de verminderde, de flauwe, de spetterende, de muzikale en de verlegen scheet. Dit zijn slechts twee van de vele strontweetjes die Komrij verzamelde uit moderne en historische literatuur. Komrij verklaart zijn missie zo: zijn boek (’een omgekeerd kookboek’) toont het ware gezicht van de mens: „Zeg me hoe u schijt en ik vertel u wie u bent of wat u te verbergen hebt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden