Nieuwe boeken fictie

Vrouwkje Tuinman: De rouwclub. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam; 303 blz. € 18,90

In 2008 verloor Vrouwkje Tuinman haar beste vriend en diens vriendin. Na hun dood ontstond, zo vertelde ze Vrij Nederland, een 'rouwclub' van vrienden. Met de onverwachte dood van een nog jonge man, begint ook Tuinmans nieuwe roman, die zich concentreert op de verschillende manieren waarop familie en vrienden zijn dood verwerken. Werkt de rouw bindend of juist ontbindend?

Annette Zeelenberg: Hotel Zero. Nieuw Amsterdam; 299 blz. € 21,95

Met de dood van een vriend begint ook de tweede roman van Annette Zeelenberg. Hier is een erfenis de aanleiding tot gepieker. Hoofdpersoon Ella erft veel geld van een vriend die ze in de steek gelaten heeft. Dat zet haar aan het denken over haar relatie met déze en met andere mannen in haar leven.

Ilja Gort: De vrouwenslagerij. Bruna, Amsterdam; 220 blz. € 17,95

Met deze komedie over vier samenspannende vrouwen en een slagerijtje in een Frans dorp, bewijst wijnman Ilja Gort zich opnieuw als producent van heerlijke niemendalletjes."'Doe mij die kip maar', wees mevrouw Faucon door het glas van de toonbank."

Su Tong: Hartenvrouw. Samenstelling en redactie Lena Scheen. De Geus, Breda; 222 blz. € 19,95

Sommigen kennen deze schrijver misschien indirect, via de op zijn roman gebaseerde film 'Raise the Red Lantern'. In China geldt Su Tong (1963) al jaren als een van de belangrijkste hedendaagse auteurs. Sinoloog Mark Leenhouts schreef over hem: "Sfeer lijkt het sleutelwoord in Su Tongs oeuvre." En dat zinderende, onderhuidse komt volgens hem juist tot zijn recht in diens verhalen, waarvan 'Hartenvrouw' een uitgebreide selectie biedt.

Guus Bauer: Het geheim van treurwegen. Signatuur, Amsterdam; 271 blz. € 19,95

De wereld van Willem, geboren in 1900, zoon van een loonwerker in noordelijk Vlaanderen, wordt opgeschud door de inval van de Duitsers in 1914. Guus Bauer brengt zijn veranderende wereld in aardse zinnen tot leven: "De bezetting en de bouw van het elektrieke hek brachten variatie in de avondmaaltijd. We aten wat va en ik bij elkaar sprokkelden."

Ahmad Tohari: Dansmeisje uit mijn dorp. Vertaling Monique Soesman en Maya Sutedja-Liem. De Geus, Breda; 47 blz. € 25

Tohari's trilogie over de inwoners van een Javaans dorp verschijnt hier voor het eerst in één band. We volgen het meisje Sintil, door de traditie aangewezen als dansmeisje (en hoer). En de dorpsjongen Rasus, die zich daar boos over maakt en wegtrekt.

Martin Bril: Man uit de verte. Prometheus, Amsterdam; 202 blz. € 12,50

In deze nieuwe bundeling van zijn stukken betuigt de te vroeg overleden schrijver van perfect gestileerde 'stukjes' zijn liefde voor musici als Hank Williams, Elvis, Gert Vlok Nel, Sam Cooke en J.J. Cale.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden