nieuwe boeken fictie

Gjelt de Graaf: Clementine (1). Ibiz, Leeuwarden. ISBN 9080965812; 304 blz. 18

Waarom publiceert deze schrijver, die al meerdere goed ontvangen romans bij Querido uitbracht, zijn nieuwste bij een kleine Friese uitgever? Lof kreeg hij voor 'Wijneigen' (1999), vooral om de stijl, al vond de recensent van de NRC de plot wat zwak. Ook in 'Clementine' hanteert De Graaf een weelderig, plastisch proza, dat wel wat aan Jeroen Brouwers doet denken: ,,Zijn doorweekte T-shirt als een te kort condoom vastgezogen aan zijn torso.''

Francesco Biamonti: De woorden, de nacht. Vert. Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd. Van Gennep, Amsterdam. ISBN 9055156345; 224 blz. 17,90

,,Het licht huiverde en leek te tanen.(...) De avond was roerloos en hemelsblauw.“ Meditatieve Italiaanse roman, waarin een vijftal bezoekers van een café aan de kust van Ligurië elkaar leren kennen. Onder hen een oud-generaal en een hoogleraar. Het landschap van Ligurië - stilte, olijfbomen, mimosa - speelt een voorname rol, zoals vaker in de romans van Biamonte (1929-2001).

Ugo Ricarelli: Gedroomde tijd. Vert. Els van der Pluijm. De Arbeiderspers, Amsterdam. ISBN 9029563486; 318 blz. 17,95

Italiaanse familiesaga die zich afspeelt in in de 20ste eeuw (anarchisme, fascisme, oorlogen, technologische veranderingen). We volgen twee heel verschillende families: die van de nieuwe meester, een anarchist, en die van Ulysses, een botte veehandelaar, die boos wordt als zijn vrouw niet helemaal aan de praktische verwachtingen voldoet. Bekroond met de Premio Strega.

Rosetta Loy: De bomen van de geest. Vert. Leen van den Broucke en Gabriëlle Dekker. ISBN 9029076488; 270 blz. 18,50

Nog een Italiaanse familiesaga, die vooral laat zien welke invloed de Tweede Wereldoorlog had op een Italiaanse familie. Hun mooie buitenhuis in Venetië wordt door Duitse officieren geconfisqueerd. Wat er met dochter Lucia is gebeurd, blijft lang verzwegen. Toch probeert iedereen na de oorlog de draad weer op te pakken. Rosetta Loy (1931) brak in 1987 door met de roman 'Wegen van stof'.

Marian Donner: 08.30 uur: opstand. Prometheus, Amsterdam. ISBN 9044607685; 223 blz. 16,50

,,Sinds kort lijkt ieders tolerantie-niveau drastisch gedaald'' merkt de kleurloze gemeenteambtenaar Alexander op. Want: een Marokkaanse jongen wordt door een agent doodgeschoten, waarna in de stad, u raadt het al, rellen uitbreken die 'apocalytische' vormen aannemen. En, u raadt het al, Alexander 'kan aan de opstand niet ontsnappen'. Hij móet partij kiezen. De keurige, maar niet erg persoonlijke stijl van deze debutante, onderstreept de ál te modieuze invalshoek van haar eersteling.

Willem Elsschot: Nagelaten werk. Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam. ISBN 9025311679; 209 blz. 19,95

Het laatste deel in deze mooi uitgegeven, kritische ( 'van late corrupties ontdane') editie is een wonderlijke mix van verspreid gepubliceerd en nagelaten werk: gedichten (veel jeugdwerk) én proza (half-affe lezingen en verhalen, dankwoorden, recensies).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden