Nieuwe boeken fictie

Thomas Heerma van Voss: Stern. Thomas Rap, Amsterdam; 16,90 blz. euro 16,90

"Kalmeringspillen, kalmeringspillen, waar - waar haalde de huisarts het vandaan? Als er iemand kalm blijft, is het Stern wel." De hoofdpersoon in de tweede roman van deze Amsterdamse schrijver is leraar aan een basisschool en wordt onverwacht met vervroegd pensioen gestuurd. Het lijkt erop dat hij problemen heeft weggestopt.

Anneloes Timmerije: Slaap-

wandelen bij daglicht. De Geus, Breda; 217 blz. euro 18,95

Het debuut van Anneloes Timmerije, 'Zwart zuur', werd goed besproken, ook in Trouw; haar eerste roman 'De grote Joseph' werd wisselend ontvangen. Dit nieuwe boek is weer een verhalenbundel, net als haar debuut. Herkenbare situaties in herkenbare taal: "Karin wist precies hoeveel minuten een dag had: te weinig. Te weinig om vijftien mensen de zorg te geven die ze nodig hadden."

Amitav Ghosh: Rivier van mist. (River of Smoke) Vert. Ankie Blommesteijn. De Bezige Bij, Amsterdam; 635 blz. euro 39,90

Tweede deel van een trilogie. Het eerste deel, 'Zee van papaver', was een veelstemmige, soms nodeloos ingewikkelde roman over de complexe wereld van de Britse opiumhandel, schreef Amal Chatterjee in Trouw. Het vervolg begint opnieuw op het schip dat we in het vorige deel achterlieten. Het jaar is 1838, een storm slaat vijf passagiers van het schip en de reis wordt voortgezet naar de havens van China.

Peter Heller: De hondsster. (The Dog Stars) Vert. Dennis Keetmaat. Prometheus, Amsterdam; 343 blz. euro 19,95

Deze Amerikaanse bestseller borduurt voort op een bekend gegeven. De verteller heeft als een van de weinigen een 'pandemie' overleefd en vliegt nu met de laatste brandstof boven een verlaten landschap rond. Helemaal vrij van stoeremannenkitsch is het boek niet: "Zelfs halfdood en stijf was Jasper nog een betere copiloot dan de meeste mannen."

Taiye Selasi: Ghana ga weg. (Ghana Must Go) Vert. Auke Leistra. Atlas Contact, Amsterdam; 382 blz. euro 19,95

Taiye Selasi, kind van Nigeriaans-Ghanese ouders, groeide op in Boston en woont nu in Rome. Die diaspora-ervaring lees je terug in deze roman, die zich afspeelt in Brussel, waar de familie van de gestorven topchirurg Kweku Sai bijeen is gekomen. Wat ging er mis met deze succesvolle immigrant? En waarom zijn zijn kinderen allemaal weer vertrokken uit de Verenigde Staten?

John Cheever: Kroniek van de familie Wapshot. (The Wapshot Chronicle) Vert. Guido Golüke. Van Gennep, Amsterdam; 332 blz. euro 19,90

Dit is niet het debuut van de herontdekte Amerikaan (zoals de uitgever meldt), wel zijn romandebuut, uit 1957. John Cheever schetst een veelkantig beeld van een familie (vader zeeman, twee zoons) die in de tang wordt gehouden door nicht Honora, degene die het familiekapitaal beheert.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden