nieuwe boeken fictie

Anna Enquist: Alle gedichten. De Arbeiderspers, Amsterdam. ISBN 9029563095; 376 blz. 25

Anna Enquist, vooral bekend om haar romans, zoals 'De Thuiskomst' (2005), debuteerde met de dichtbundel 'Soldatenliederen'. Sterk werk, vonden de meeste critici, die haar als dichteres meestal hoger waarderen dan als romancière. Twee jaar geleden verscheen 'Tussentijd' (2004), waarin het verdriet om haar overleden dochter Margit centraal staat. Peter de Boer vond het 'een voortreffelijke bundel'. In deze uitgave staan al Enquists zes bundels.

Marie Kessels: Niet vervloekt. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 902341862x; 219 blz. 17,50

Geen reguliere roman: 'Niet vervloekt' is eerder een verzameling gedachten, zoals: ,,Wie de wraak niet kent, kent het leven niet of heeft een muizige persoonlijkheid zonder trots''. Kessels' overpeinzingen bereiken geen groot publiek, onder haar bewonderaars bevinden zich wel Tonnus Oosterhoff en T. van Deel, die over haar vorige boek schreef:,, Fenomenaal is haar vermogen om innerlijke gebeurtenissen uit te beelden.''

Frank van Pamelen, Driek van Wissen, Kees Torn en Ivo de Wijs: Zuster Mieke - Doktersroman in veertig verzen. Nijgh & Van Ditmar. ISBN 903885930; 63 blz. 9,90

,,Hij wás het en zijn witte jas hing open/Een stethoscoop hing losjes om zijn nek/Maar krachtig kwam hij op haar toegelopen/ en Mieke dacht: hij is het echt, verrek!“ Vier plezierdichters werkten aan deze lekker melige doktersroman-satire. Eerder verschenen in het blad van het Academisch Medisch centrum.

Jan van Loy: Alfa America. Nieuw Amsterdam. ISBN 9046800091; 381 blz. 18,50

Zijn debuut 'Bankvlees' kreeg de Vlaamse debutantenprijs. Van Loy's tweede is een met ego-documenten doorsneden roman over Vlamingen die het hopen te maken in Amerika. Een beursspeculant, een popzanger, een politie-infiltrant annex scenarioschrijver, en enkele porno-specialisten. Goed geschreven, op een wat zakelijk-moderne toon, bij Vlaamse schrijvers niet zo gebruikelijk.

Eric-Emmanuel Schmitt: Milarepa. Vert. Eef Gratama. Atlas, Amsterdam. ISBN 9045004674; 75 blz. 13,50

Kort sprookje 'in de geest van het Tibetaanse boeddhisme'. Een jongen droomt dat hij de reïncarnatie is van een Tibetaanse kluizenaar. En gaat zich steeds meer met hem vereenzelvigen. Met zinnen als: ,,Hij verlangde naar vrede zoals dorst naar water verlangt.'' De auteur schreef ook 'Mijnheer Ibrahim en de bloemen van de Koran'.

Glenway Wescott: Appartement in Athene. Vert. Léon Stapper. Wereldbibliotheek, Amsterdam. ISBN 9028421394; 255 blz. 19,90

De Amerikaan Wescott (1901-1987) is nooit zo beroemd geworden als zijn literaire vrienden Scott Fitzgerard en Christopher Isherwood. Maar schrijven kón hij, zoals blijkt uit deze mooi vertaalde roman, die zich afspeelt in Athene, in 1942. Een Duitse officier wordt ingekwartierd bij een Grieks gezin, en juist als er sprake lijkt van enige toenadering, laat de Duitser het gezinshoofd arresteren. Een intelligent boek, dat te denken geeft over plicht, medelijden en menselijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden