Nieuwe boeken fictie

Irwin Shaw: De jonge leeuwen (The Young Lions) Vert 1949: Apie Prins bew. 2015 Jan-Jaap Spies Nieuw Amsterdam; 736 blz. euro24,95

Een wijs besluit van Nieuw Amsterdam om de bestseller van Irwin Shaw opnieuw uit te brengen. Niet alleen omdat deze klassieker niets aan meeslependheid en hartstocht heeft ingeboet, ook omdat het zoveel jaar na dato des te interessanter is om te zien hoe Shaw slechts vier jaar na de oorlog terugblikte. Voor de Hollywoodverfilming in 1958 blondeerde Marlon Brando zijn haar en verzachtte wat nare trekjes. Zo 'grijs' zag Shaw de door Brando gespeelde Duitse nazi Christian Diestl (die niet schroomt de vijand te martelen en te doden) nog niet. Shaw volgt de levens van drie jonge mannen in de oorlog. De onzekere joodse Noah die zich moreel verplicht voelt om te gaan vechten maar niet tegen de strijd lijkt opgewassen, de coole filmproducent Michael, en skileraar Christian die gelooft in het nationaal socialisme.

Yaël Vinckx: De oorlog van mijn moeder. Een familieroman. Cossee; 217 blz. euro19,90

'De oorlog van mijn moeder' is geschiedschrijving volgens de methode-Judith Koelemeijer, deels geromantiseerd, met aandacht voor historische context, aanvullende getuigenissen, plus de emotionele reactie van de schrijvende dochter zelf, die hier duikt in de oorlogsgeheimen en -trauma's van haar moeder. Journaliste Yaël Vinckx volgt haar moeders sporen naar Nederlands Indië en stuit op gewelddadige gebeurtenissen kort na de bevrijding in de Bersiap-tijd, waar haar moeder nooit over heeft willen spreken.

Rosita Steenbeek: Rose. Een familie in oorlogstijd Ambo/Anthos; 351 blz. euro21,99

Rosita Steenbeek demonstreerde haar smakelijke vertelkunst al eerder in onder meer romans over Fellini en Moravia ('De laatste vrouw') en over haar vader ('Intensive Care'). In 'Rose' vertelt ze het levensverhaal van haar oma, dochter van een Joodse moeder en een Duitse vader, die verliefd wordt op een Nederlandse dominee. De oorlog grijpt op verschillende manieren in in het leven van de over Duitsland en Nederland uitwaaierende familie.

Charles Lewinsky: Alleen maar helden (Kastelau) Vert. Elly Schippers; 318 blz. euro22,50

Humoristische, onderhoudende nieuwe roman van de Zwitser Charles Lewinsky, die met 'Het lot van de familie Meijer' een grote bestseller scoorde in Nederland. 'Alleen maar helden' handelt over een filmcrew die in de laatste maanden van de oorlog vanuit het bedreigde Berlijn in het Beierse Kastelau belandt, naar verluidt om daar een nazi-propagandafilm te maken die het Duitse volk een hart onder de riem moet steken. Politieke intriges ontvouwen zich rond acteurs en regisseur op de filmset. Lewinsky vertelt het verhaal vanuit het heden waarin een filmwetenschapper een en ander ontrafelt met behulp van dagboekaanttekeningen, brieven en andere documenten. Een tragikomische geschiedenis over liefde en verraad, over ambitie en lafheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden